Kávét vagy teát? Esetleg is-is? Mert igen, lehet a megszokott koffein-tea löketünk mellett valami mással is próbálkozni.
Gál Miklós barista oktató szerint, ha kaphatók vagyunk valami nem szokványosra, akkor érdemes kipróbálni a különféle tea jellegű filteres kávékat, amelyekből egyszerre nagyobb adag is elkészíthető, s minőségromlás nélkül – hűtőben tartva – akár napokig is elállnak. A tea jellegű kávék elkészítése nem túl bonyolult, egy french press-ben is könnyedén előállíthatók.
Fontos azonban, hogy az ital világos pörkölésű, etióp vagy más afrikai ültetvényről származó kávéból készüljön, amelynek gyümölcsös aromáitól válik teljessé a filterkávé nyújtotta élmény. Ezek a kávék jól ízesíthetők, kifejezetten szívesen veszik az olyan fűszereket, mint a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szegfűbors. De akár különféle gyümölcsszörpökkel, szirupokkal is keverhetjük. A tökéletes tea jellegű kávénál 1 liter vízhez (amely maximum 90 fokos legyen) 60 gramm őrleményt adjunk, s a kávét 2,5 – 4 perc közötti időtartamig áztatjuk.
Ha tartalmasabb, sűrűbb, kalóriadúsabb italt szeretnénk a csészénkbe, akkor a kávés forrócsokoládé az ideális választás. A minőségi (legalább 70 százalékos) csokoládéból, tejjel vagy tejszínnel készített italhoz egy adag világos pörkölésű, arabica kávéból készített presszót keverjünk. A gyümölcsös aromájú kávénak köszönhetően a végeredmény nem lesz keserű, hanem illatos, izgalmas ízjegyekkel gazdagítja a forró csokoládét, amit tovább erősíthetünk szirupokkal vagy akár bogyós gyümölcsökből készült gyümölcsvelővel. Nagyon kellemes eredményt ad a szőke csokoládé (a fehér csokoládénak egy karamelles ízű változata) alapon nyugvó, mangóval ízesített kávés forrócsokoládé is.
A könnyed, inkább tea jellegű kávék világába vezet a cascara, amely a kávészemeket körülölelő gyümölcshúsból készített ital. A cascara többféleképp is a kannába kerülhet, ha hozzájutunk, akkor olyan szárított gyümölcshússal készítsük, amelyet nem pörköltek meg a kávészemekkel együtt.
A cascaraból készített tea jól fűszerezhető, a forralt borhoz hasonlóan szegfűszeggel, fahéjjal, citromhéjjal ízesíthető, gyümölcsökkel gazdagítható. A cascara négyévszakos ital. Teaszaküzletekben kapható, és egyre több budapesti, vidéki kávézóban, teázóban, bisztróban kortyolhatjuk.