Élet+Stílus hvg.hu 2016. szeptember. 09. 18:13

Születésnapi koccintás

Negyedszázada nyitotta meg először kapuit a Budapest Borfesztivál a belvárosi Vörösmarty téren mindösszesen 17 kiállítóval. A helyszínt 1999-re kinőve a budai Várba költözött, hogy évről évre mind több kiállítót és borkedvelő látogatót fogadjon be. Az idei jubileumi borozás barátokkal csütörtök délután kezdődött, és vasárnap éjfélig koccinthatunk a születésnapra.

Együtt nőtt fel, alakult a rendszerváltás után újjáéledő borkultúrával: támogatta a kilencvenes évek nagyjait, kihagyhatatlan és nemzetközi hírű, rangos rendezvénnyé vált a kétezres évek elejére, és segíti a generációváltást napjainkban is. Minden tekintetben csupa nagybetű illeti meg a fesztiválnaptárban. Nemcsak bortermelő generációkat támogatott és támogat, de „kinevelte” a borértő, a bor iránt fogékony közönséget is. Nem szólva arról, hogy példája nyomán mára országszerte dívik a bor-gasztro fesztiválozás, igen sok rangos, fajsúlyos közreműködővel, programmal, és egyre inkább értő közönséggel. Ám a „pionírok” nem a legendájukból élnek, képesek évről évre megújulni, változni, fejlődni, meglepetést okozni. Ha valamire, úgy a Budapest Borfesztiválra valóban érvényes, hogy a hagyományokra alapozva a fejlődés jegyében mutatja meg a hazai és nemzetközi borvilágot, a bor ezer arcát.

Pár Borpár – szakmai kóstolók: A szakmai kóstolókon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg. A látogatók visszajelzéseket gyűjthetnek az új technológiai megközelítések eredményeiről, amely egyfajta „tesztkóstolás” a hozzáértő közönség számára. A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják meg, a borpár egyik fele ingyenes. A programhoz csatlakozó kiállítók a kóstolást saját standjuknál biztosítják.

Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai. A különleges szakmai program elsődleges célja az, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi: olaszrizling, hárslevelű, furmint, sárga muskotály, Irsai Olivér, tokaji aszú, kékfrankos és így tovább az olyan házasításokig, mint az Eger csillaga, az egri bikavér.  Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban segít eligazodni a program: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással éppen csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást. Legfőbb célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

Aki borozik, meg is éhezik. A kínálat igen széles a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet-ig. Mindenki megtalálja a kedvére – és a borához – való falatokat. A régóta kedvelt klasszikusokról sosem kell lemondani, miközben mindig újabb szereplők kerülnek „terítékre”, mint például az idén a szinte kultikus, újlipótvárosi Sarki Fűszeres. Prémiumkategóriában a Szarvasgomba Világa, és új, nagyobb helyen – ezúttal a Tokaji Udvarban- a Gerbeaud Café, hogy ne kelljen messzire menni egy aszúért a süteményekhez. Az édes élet felbukkan még a Bolka Bonbon és a Molnár's Kürtőskalács standjain. Igazi street food-orgia a Gasztro Sétányon: Low Cost Gourmet Trailer, Montenegrói Gurman, Reinpold's KOLBice, Bakker. Igazi olasz falatok a Balatoni Udvarban. Burgerrajongóknak Budapest Burger és a Szittya Buci, míg a sajtfanoknak SZEGA Market a Nemzetek Sajtversenyével, vagy/és NG Sajtterasz. Fesztiválkonyha, Országkonyha az Oroszlános Udvarban, Csülök Bár a keleti teraszon.

Étel és bor után pedig elengedhetetlen a kávé, a fesztivál idei kávépartnere: a Nespresso. Ebben az esztendőben nemcsak a fesztivál, hanem a rendezvény főtámogatója, a SPAR Magyarország is a 25. születésnapját ünnepli több különleges akcióval és játékkal készülve a jubileumra.

Minden, amit a 25. fesztiválról tudni érdemes: itt