Élet+Stílus HVG 2016. szeptember. 08. 15:48

Lassan kevés lesz a hús - de mit fog enni az emberiség?

Olyan megoldások jöhetnek szóba, mint a bogár-és rovarfogyasztás, vagy a hústermék otthoni nyomtatása.

A modern ipari állattenyésztés és húsfeldolgozás során olyan gázok keletkeznek, melyek hozzájárulnak az üvegházhatás erősödéséhez. „Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2030-ra a jelenleginél kétszer több gabonát kell termelnünk ahhoz, hogy a húsfogyasztás következtében növekvő állatállományt táplálni lehessen.”

E tarthatatlan folyamat következtében egyre több vállalkozás és kutatócsoport igyekszik megváltoztatni a jövő állattenyésztési szokásait – lehetséges opció a bogár- és rovarfogyasztás, de a növényi proteinekből előállított hús is, de szóba jöhet az igazi izomszövetek előállítása is a húsban rejlő őssejtek segítségével.

Bővebben a témáról az e heti HVG-ben olvashatnak.

MTI / Rosta Tibor
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?