Élet+Stílus HVG 2016. szeptember. 08. 15:48

Lassan kevés lesz a hús - de mit fog enni az emberiség?

Olyan megoldások jöhetnek szóba, mint a bogár-és rovarfogyasztás, vagy a hústermék otthoni nyomtatása.

A modern ipari állattenyésztés és húsfeldolgozás során olyan gázok keletkeznek, melyek hozzájárulnak az üvegházhatás erősödéséhez. „Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2030-ra a jelenleginél kétszer több gabonát kell termelnünk ahhoz, hogy a húsfogyasztás következtében növekvő állatállományt táplálni lehessen.”

E tarthatatlan folyamat következtében egyre több vállalkozás és kutatócsoport igyekszik megváltoztatni a jövő állattenyésztési szokásait – lehetséges opció a bogár- és rovarfogyasztás, de a növényi proteinekből előállított hús is, de szóba jöhet az igazi izomszövetek előállítása is a húsban rejlő őssejtek segítségével.

Bővebben a témáról az e heti HVG-ben olvashatnak.

MTI / Rosta Tibor
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. április. 30. 19:30

Lelki apokalipszis most és mindörökké: állandó harcban a kiégéssel

„A kimerültség egy spektrum, és a kiégés ennek a spektrumnak a legszélső végén van.” Sokan hiszik azt, hogy régen tényleg minden jobb volt, és az élet soha nem volt ennyire stresszes és kimerítő, mint most. A kiégés valóban komoly problémát jelent a modern kor emberének, de egy új könyvből kiderül: mindig is része volt az emberi tapasztalásnak, és nem vagyunk eszköztelenek vele szemben.