Egy neves cukrász szerint több helyen „fura állományú, förtelem”. Az eredeti édesség megalkotója nem foglalkozik a bírálattal, mint mondja, náluk kifogástalan minőségű az Őrség Zöld Aranya.
Kolonics Zoltán cukrászmester az idei eredeti desszertet az első olyannak tartja, ami jó is, de a 10 cukrászdákban kóstolt változataiból mindössze kettővel találkozott, amely megfelelő volt, a többit „gyalázatosnak” ítélte meg – derül ki a Világevő című blogon közzétett írásából.
A Chef&Pincér megkérdezte Szó Gellértet, az Őrség Zöld Aranya című torta megalkotóját a kritikákról. A salgótarjáni cukrászt nem különösebben érdekli, hogy a többi cukrászdában hogyan készítik el a desszertet, mert ő tudja, hogy náluk az eredetivel megegyező minőségben kóstolhatják a vendégeik. Idén máshol még nem is kóstolta a tortát.
A többiek szerinte ott szoktak hibázni, hogy nem az eredeti alapanyagokat teszik bele, és nem a leírt technológiákat alkalmazzák.
Emellett a Magyarország tortáját jó kezdeményezésnek tartja, mert ráirányítja a figyelmet a desszertekre. A szervezőktől pedig túlzás lenne azt várni, hogy egy olyan vizsgáló bizottságot állítsanak fel, amely minden tortát ellenőriz.
Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A cukrász megvédte címét, mivel a tavalyi győztes tortát is ő készítette.