Élet+Stílus T.S. 2016. július. 25. 17:39

Habos égi áldás - sör esővízből

No rain, no beer – ha nincs eső, nincs sör. Ez a mottója annak a holland főzdének, amelyiket az éghajlatváltozással járó egyre gyakoribb esőzések inspirálták, hogy esővíz felhasználásával készítsen s forgalmazzon sört.

Alig pár éve, 2013-ban Spanyolországban a minőségi kézműves söröket főző játivai (Valencia autonóm közösség) La Socarrada és a palackos/dobozos tengervizet forgalmazó Mediterránea Agua de Mar nevű vállalkozás piacra dobta a tengervíz hozzáadásával készített duplán fermentált sört: az Er Boqueront. Most pedig 2016 nyarán a sörágazat legújabb híre szerint Hollandiában esővízből készül sör.

A hollandok legújabb habzó itala a Hemelswater, vagyis az Égi víz. Az ötletgazdák szerint az esővíz begyűjtésében és felhasználásában a környezettudatosság mellett főként az dominál, hogy tisztább sört kapnak, mint amit a csapvíz felhasználásával főznek. Mivel Hollandiában is jelentősen megnövekedett a csapadék mennyisége, az amszterdami De Prael sörfőzde kísérletekbe kezdett, hogy hasznosítsa az esővizet.   Nagy tartályokban összegyűjtött, majd antibakterizált, megszűrt esővízből, zöld árpamalátából, búzából, komlóból és élesztőből készült első szőke  sörfőzetük (5,7 % alkohol). Az új ital kóstoltatását július 8-tól kezdték meg saját üzletükben. A sört kóstolók  első tapasztalata, hogy az Égi víz enyhén keserű, gyümölcsös ízű, lágy utóhatást kelt a szájban.

newslocker.com

Az Égi víz napok alatt népszerű lett. A főzet kisebb mennyiségben már most kapható amszterdami sörbárokban, és üzleti forgalomba is került 2- 2,5  euró egy (3,3-as) palack, és a duplája egy kancsónyi csapolva.

Facebook

A kezdeti sikerek alapján a De Prael sörfőzde jelentősen bővíteni kívánja az új márka gyártási kapacitását, s az eddigi két esővízgyűjtő tartály helyett legalább száz beüzemelését tervezi Amszterdam különböző városrészeiben.

hemelswater.com

Ami azt illeti, nem is annyira új ez a dolog. Sőt. Hiszen bizonyított, hogy a középkorban a szerzetesek sörfőzdéi is begyűjtötték és hasznosították az esővizet.

A pozitív visszajelzések talán máshol és másokat is arra ösztönöznek majd, éljenek a folyékony égi áldással.   

 

hvg360 Mátraházi Zsuzsa 2025. január. 10. 19:30

Sabján Adrienn kajatortacukrász: „Olyasmit nem vállalok el, amit jobb, ha nem látnak a hűtőbe bekukucskáló gyermekeim”

Jól fizető szakmából piaci szempontból a legrosszabbkor váltott, mégis sikerre vitte vállalkozását. Furcsán indult, de a hermelintorta sem fogott ki rajta. Megküzdött „véres” feladattal is, de nemet mondott a szülést ábrázoló tortára. Elárulja, hogy már nem igazán szereti az édességet, de persze mindent megkóstol, amit készít, és a versenytársak termékeit is elemeznie kell. HVG-portré.