Ahogy kúszik feljebb a hőmérő higanyszála, úgy megy el a kedvünk a főzéstől. Ha mégis bevetjük magunkat a konyhába, akkor valami hűsítő étel kell.
Ha van a hűtőben joghurt – némi képzavarral, nagyon melegen ajánljuk - , akkor közel a megoldás. Remek alapanyag így nyáron levesekhez, desszertekhez, salátákhoz is, ráadásul hidegen, sütés–főzés nélkül is összedobhatunk pár fogást. A fagylaltok és a parfék is sokkal egészségesebbek és szomjoltóbbak, ha joghurttal készítjük. Remekül harmonizálnak vele a friss zöldfűszerek, a legtöbb zöldség, gyümölcs. A világ sok országában közkedvelt alapanyag a joghurt. De főleg a keleti és mediterrán konyha használja gyakorta – gondoljunk csak az indiaiak isteni hűsítő lasszí italára, a görögök tzatztikijére, a törökök joghurtos padlizsánsalátájára.
Érdekességek a joghurtról
- Joghurtot minden bizonnyal évezredek óta fogyaszt az emberiség, és valószínűleg a tejjel egy időben kezdték fogyasztani. S mivel a hűtőt még nem ismerték, így szinte biztos, hogy spontán erjedés útján jött létre.
- Természetesen a joghurt körül is több legenda kering – egyesek szerint receptjét maga Isten küldte el Ábrahámnak…
- Több híres uralkodó - Dzsingisz kántól I. Ferencig - is gyógyszerként fogyasztotta a joghurtot.
- A joghurt szavunk minden bizonnyal török eredetű. A török elnevezés: yogurut.
- A magas kort megélő népcsoportok tagjai jellemzően napi rendszerességgel fogyasztanak savanyított tejtermékeket, így sok kutató a hosszú és egészséges élet egyik titkát ebben látja. A 20. században Ilja Metchnikoff kutatásai során bebizonyította, hogy a joghurtban olyan élő kultúrák, ún. jó baktériumok megakadályozzák a bélben a mérgező anyagok elszaporodását. Ez nagyon nagy szerepet játszott abban, hogy Európában is egyre több joghurtot fogyasztanak.
- Támogatja az emésztést, rendben tartja a bélflórát, erősíti az immunrendszert, csökkenti a májban a zsírlerakódást, csökkenti a szív– és érrendszeri betegségek kialakulását, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, így erősíti az érfalakat is.
Amire figyeljünk
Egyetlen ellensége lehet a valóban egészséges joghurtnak, mégpedig a nagyipari joghurtgyártás. Az iparilag felgyorsított erjedési folyamatok, valamint az adalékanyagok éppen az ún. jó baktériumokat ölik meg, azaz a joghurtban már nem lesz élő anyag, így jótékony hatása is számottevően csökken. Így lehetőleg csak élőflórás joghurtot vásároljunk, vagy készítsük el magunk, nem egy ördöngösség.
JOGHURTOS UBORKALEVES
Hozzávalók:
40 dkg kígyóuborka
25 dkg natúr joghurt (kb. 2,5 dl)
fél dl száraz fehér bor
fél dl zsírosabb tej
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
fél citrom leve
1 ek méz
só ízlés szerint
egy kevés frissen reszelt szerecsendió
frissen őrölt fekete bors
1 csokor kapor, apróra vágva
1 csapott evőkanál kristálycukor
ízlés szerint tehetünk még bele egy csokor piros retket apróra vágva
Elkészítés:
Az uborkát(opciósan a retket is) meghámozzuk és kockára vágjuk. Egy maréknyit félreteszünk. A többit turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a tejet, a fehér bort és összeturmixoljuk.
Fűszerezzük, simára keverjük az olajjal, megszórjuk a felaprított kaporral. Hűtőbe tesszük, és hidegen, a maradék uborkával (retekkel) meghintve tálaljuk.
JOGHURTOS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
2 db közepes padlizsán
5 dl sűrűbb natúr joghurt
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 tk őrölt pirospaprika
frissen őrölt fekete bors
só
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk és kockára vágjuk. Besózzuk és legalább 20 percet hagyjuk állni.
A joghurtba belekeverjük a zúzott vagy átnyomott fokhagymát, fokozatosan hozzáadagoljuk az olajat, simára keverjük a fűszerekkel.
A padlizsánról leitatjuk a nedvességet, és olajjal vékonyan kikent sütőtálba rakjuk, előmelegített 200 °C–os sütőben puhára sütjük. Még melegen, de nem forrón beleforgatjuk a fűszeres joghurtkeverékbe.
Így frissiben és behűtve is egyaránt finom. Grillhúsokhoz kiváló köret.
GYÜMÖLCSÖS JOGHURTTORTA
Hozzávalók:
50 dkg gyümölcs ízlés szerint
6 dl habtejszín
6 ek cukor
6 dl natúr joghurt
2 csomag zselatin
1 ek vaníliaeszencia
babapiskóta
Elkészítés:
Egy kerek tortaforma alját rakjuk ki babapiskótával.
A tejszínt keverjük össze a cukorral és verjük kemény habbá. A joghurtot egy kisebb lábasban melegítsük fel, és adjuk hozzá a zselatint. Keverjük simára, ízesítsük a vaníliaeszenciával.
Várjuk meg, amíg kihűl. Csak ekkor forgassuk össze a felvert tejszínhabbal. Keverjünk hozzá 40 dkg gyümölcsöt. Öntsük rá a babapiskótára. Tegyük egy éjszakára hűtőbe. Tálaláskor díszítsük a maradék gyümölccsel.
JOGHURTFAGYLALT
Hozzávalók:
4 dl joghurt
2 dl habtejszín
10 dkg méz
1 ek vaníliaeszencia
1 tk reszelt citromhéj
egy csipet só
Elkészítés:
A tejszínt a csipet sóval kemény habbá verjük. A joghurtot tegyük a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe és keverjük simára. Öntsük egy tálba és óvatosan adagoljuk hozzá a tejszínhabot. Öntsük bele fagylaltgép tartályába és keverjük a megfelelő fagylalt állagúra.
Ha nincs fagylaltgépünk, akkor öntsük egy műanyag dobozba, tegyük mélyhűtőbe és háromszor – óránként - elektromos mixerrel keverjük át, hogy levegős, krémes legyen. Ezután tálalhatjuk.
Tipp: kedvünk szerint gyümölcsvelő hozzáadásával bármilyen joghurtos-gyümölcsös fagylaltot készíthetünk. Egy kis friss bazsalikom vagy menta, citromfű csak jót tesz neki – s főleg nekünk.