Megvan a három édes befutó, amelyik eséllyel pályázhat az idei Magyarország Tortája címre. Salgótarjánból vagy Dunaföldvárról érkezhet augusztus 20-ra a nagy, közös asztalra.
Három hónappal ezelőtt 45 tortát kellett végigkóstolnia egy 7 fős szakzsűrinek a BaGaTech Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai kiállitás keretében, hogy eldöntsék, melyik tíz kerülhet a következő körbe. Két napba telt, mire kigurult a szigorú ítészek asztaláról az Aranyos Körte, a Bakonyi Túróscsusza, a Fertődi Selymes, a Magyar Kert, a Málnás Triplacsokis, a Nagyi Gyümölcsöse, az Őrség Zöld Aranya, a Szentendrei Mézes-Málnás, a Tihanyi Körtés és a Zuzorka.
S most június 6-án Szegeden nemcsak az Év Fagylaltja született meg, de az is kiderült, hogy a Magyarország Tortája verseny döntőjébe a Zuzorka és az Őrség Zöld Aranya (mindkettő Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján), valamint az Aranyos Körtetorta (Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár) jutott tovább.
A legelsőt mi is beválasztottuk volna látatlanba, már csak azért is, hogy megtudjuk, mi is az a Zuzorka. Mint kiderült, egy omlós, reszelt linzertészta neve, amit régen tejbe morzsolva fogyasztottak. Szó mester most tejszínes, mascarponés, eperlekváros, rebarbarazselés változatban álmodta újra.
A másik fehércsokoládés, málnás, pirított magvas leleményét egy őrségi barátság ihlette, hiszen mi más is lehetne az a bizonyos zöld arany, mint a tökmagolaj.
A dunaföldvári Tóth cukrász yuzut csempészett – szintén fehércsokoládés – körtés tortája krémjébe, de a bodzás mascarpone mousse is szóhoz jut a "bearanyozott" műben.
Egyébként a Sütichef oldalon minden intim részletet megtudhatunk a mostani döntősökről és a mindenkori országtortákról.