Élet+Stílus hvg.hu 2016. május. 10. 13:09

10 tény, ami a gasztronómia pápájává teszi a 90 éves Paul Bocuse-t

A világ leghíresebb séfje 1926. február 11-én született, és a klasszikusokhoz visszanyúlva megújította a gasztronómiát az elmúlt évtizedekben.

Amint már megírtuk, május 10-11-én Budapesten zajlik a világ legrangosabb gasztronómiai eseménye, a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntője. A napokban a Hungexpón megrendezett megmérettetésen 20 európai nemzet legjobbjai között dől el, hogy mely 11 ország csapata jut ki a lyoni 2017-es világdöntőre. Az európai döntő fő alapanyagai – a verseny történetében egyedülálló módon – mind magyarok lesznek, és az ételeket is magyar borokkal kísérik majd. Széll Tamás és segítője, Szabó Kevin a verseny második napján, május 11-én lép színre.

A verseny indulásának apropóján a Cookta összegyűjtött tíz érdekességet a Mesterről, aki a mai napig élénken figyeli az általa alapított rangos szakácsverseny történéseit:

 

MTI / EPA / Ian Langsdon

1. A Gault et Millau étteremkalauz szerint Paul Bocuse a gasztronómia pápája, ezt pedig nem véletlenül állítják róla, mert 1965 óta folyamatosan birtokolja a 3 Michelin-csillagot nem is egy éttermével.

2. Parkinson kórban szenved, de ez nem akadályozza meg abban, hogy aktívan részt vegyen az 1987-ben általa elindított gasztronómiai verseny életében.

3. Több mint 20 étterme van: ezek egy része Franciaországban, de többet birtokol külföldön is. Éves bevétele több mint 50 millió euro körül mozog.

4. Közvetlen, barátságos természete miatt nem Monsieur Bocuse-ként, hanem Monsieur Paul-ként emlegetik Lyon környékén: természetesen kellő tisztelettel.

5. A II. világháborúban is részt vett, ahol a szíve környékén komoly sérülés érte, de az amerikai felszabadítók megmentették, kapott vérátömlesztést, ami megmentette az életét. A Séf emlékiratai című könyvében többek között háborús emlékeiről is ír.

6. Gyermekei örökölték tehetségét és a gasztronómia iránti vonzalmát: lánya, Francoise híres lyoni cukrász, fia, Jerome szakácsként a Bocuse-birodalom amerikai éttermeit vezeti.

7. Paul Bocuse unokája Paul Bocuse, a szakácsóriás Jerome fiának a fia.

8. 1958-ban kapja első Michelin csillagát, étterme 1962-ben már két csillaggal, 1965-től pedig folyamatosan 3 csillaggal büszkélkedhet.

9. A 80-as évek elején vált világhírűvé, miután szerződést kötött a Disney céggel, és felkérésükre a floridai EPCOT élményparkban elindította első külföldi éttermét. Ezzel párhuzamosan Japánban is éttermet nyit.

10. A Bocuse-birodalom ma: 5 étterem és 1 bisztró Lyonban, 1 étterem és 1 fogadó Collonges au Mont d'Or-ban, Lyontól néhány kilométerre, 1 étterem Floridában a Disney World EPCOT parkjában, 2 bisztró Japánban – Tokióban és Nagojában.

Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.