Élet+Stílus MTI 2016. május. 05. 12:49

Forradalmi eljárással mentettek meg egy nyelőcső-elzáródással született csecsemőt Budapesten

Mivel a csecsemőt a rendellenesség miatt nem lehetett táplálni, születése után a lehető legrövidebb időn belül be kellett avatkozni. A Semmelweis Egyetemen a nyelőcső meglévő felső és alsó szakaszát három kis metszésen keresztül egyesítették az orvosok, mégpedig ún. kulcslyuksebészeti ejárással. Korábban ilyenkor a mellkast is fel kellett nyitniuk az orvosoknak.

"Kulcslyuksebészeti" eljárással mentettek meg egy nyelőcső-elzáródással született csecsemőt Budapesten – közölte a Semmelweis Egyetem csütörtökön.

Azt írták, hogy Magyarországon elsőként kiviteleztek a mellkas felnyitása nélküli műtétet ilyen betegséggel világra jött újszülöttön. A beavatkozást az egyetem egyik gyermekklinikáján végezték el.

A gyermek nyelőcsöve nem volt teljes: a garatból indulva vakon végződött a mellkasban, majd egy szakaszon hiányzott; a gyomorból felfelé, a rekeszizmon át haladó rész pedig a légcsőbe nyílt. Mivel a csecsemőt nem lehetett táplálni, azonnal be kellett avatkozni. A nyelőcső meglévő felső és alsó szakaszát három kis metszésen keresztül egyesítették az orvosok.

A közleményben idézték Kálmán Attila gyermeksebészt, a "kulcslyuksebészeti" eljárást végző csoport vezetőjét, aki elmondta: ilyen esetekben eddig csak a mellkas megnyitásával tudták a szükséges műtétet elvégezni. Ez volt az első alkalom, hogy nagy sebhely nélkül, három vékony csövön keresztül sikerült helyreállítani a nyelőcső folytonosságát – hangsúlyozta.

A beavatkozás előnye, hogy alig marad utána heg, kisebb a fertőzésveszély, mint a hagyományos műtétnél, valamint egy sor hosszú távú ortopédiai problémát is meg lehet vele előzni.

Magyarországon 3-4 ezer élve születésre jut egy nyelőcső-elzáródás. Ez évente 20-30 esetet jelent – olvasható a közleményben.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?