Élet+Stílus Haulitus Anikó 2016. április. 29. 18:17

Tökéletes fogások wokban – recept

Ha gyorsan szeretnénk valami finomat, és ráadásul még egészségeset is összedobni, akkor legjobb, ha egy wokban elkészíthető fogást választunk. Ilyenkor tavasszal dúskálhatunk a zöldségekben, amelyek a wokban garantáltan zamatosak, ropogósak lesznek. Lássuk, mit tud ez az ázsiai csodaedény.

Egy kis woktörténelem

A wok már évezredek óta szolgál Délkelet-Ázsia konyháin. Eredetét a Han-dinasztia idejéből, i. e. 200-ból származtatják. Akkor még a kemence tetején található nyílásba illesztették a kerekeded aljú, súlyos edényt. Minden ázsiai nép használta, és mert a mongolok hódító útjaik során magukkal vitték, ismertté vált más földrészeken is.

Mit készíthetünk wokban?

Szinte mindent. A wokban nemcsak kimondottan ázsiai ételek készíthetőek. S egy kis fantáziával minden ételt wokosíthatunk. De azért nézzük csak meg közelebbről.

Levest is főzhetünk benne, olajban sült édességek elkészítésére is jó – még egy okkal több, hogy beszerezzünk egyet, ha eddig még nem volt.

Szinte minden fajta hús – kivéve azokat, amelyek hosszabb sütési–főzési időt igényelnek, mint pl. marhahús egyes részei – készíthető benne, mint ahogy tengeri herkentyűk, halak, és a zöldségek mellett akár gyümölcsök is (ananász, avokádó, mangó).

A wokban készült ételek nagy előnye, hogy nagyon gyorsan megvannak, kevés zsíradékot igényelnek. A rövid elkészítési idő másik nagy előnye, hogy így a zöldségek, gyümölcsök megőrzik vitamintartalmuk, és a rostjaik sem sérülnek.

chinesefood.com

Wok kisokos

Ahhoz, hogy a wokban készített étel tökéletes legyen, érdemes tudni pár dolgot:

–        Először két–három evőkanál, magas hőfokot bíró olajt (mogyoróolaj, kukoricaolaj) hevítsünk fel az edényben.

–        Erre kerül (ázsiai fogásoknál többnyire alap) a fokhagyma vagy gyömbér, majd amikor illatozik, akkor jöhet a húsféle, amit fehéredésig, vagy amíg kis kérget kap, pirítunk. Ha a recept valamilyen magfélét is tartalmaz, már szórhatjuk is bele. Ezt követik a zöldségek, majd a szószok, és a legvégén a fűszerek.

–        Mindig alaposan készítsük elő az összes alapanyagot. A zöldségeket vágjuk apróra és vékonyra, nagyjából egyforma nagyságúra. Ha valamelyik zöldség hosszabb sütési időt igényel (pl. karfiol), akkor ez kerüljön előbb az edénybe, majd azok, amelyeknek tényleg csak rövid időre van szükségük (pl. gomba).

–        Az elkészült ételt azonnal, frissen tálaljuk.

–        Öntött vasból, de leginkább hengerelt acélból készült wokot válasszunk. Az acél rendkívül jól vezeti a hőt, egyenletesen osztja el, így könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni. A könnyű anyagból, teflonbevonattal készült, vékony falú, wokként árult edények csak formájukban hasonlítanak az igazira.

–        A wok tisztítása nem a szokásos – soha ne használjunk mosogatószert. Csak meleg vízzel öblítsük át, majd tegyük a meleg tűzhelyre száradni, és papírtörlővel töröljük át.

Aréna2000

Thai kókusztejes csirkeleves

Hozzávalók:

3 evőkanál mogyoróolaj

5 dl csirkehúsleves/alaplé

5 dl kókusztej

35 dkg csirkehús, csont nélkül, apróra vágva

20 dkg gomba

2 szál citromfű

1 cm friss gyömbér, finomra reszelve

3–4 kafferlime levél

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál cukor

1 kisebb csili vagy 1 kávéskanál csilipehely

3 evőkanál halszósz

3 evőkanál lime lé

só, frissen őrölt fekete bors

A tálaláshoz: friss koriander és egy kevés metélőhagyma, pár szem koktélparadicsom félbe vágva

Elkészítés:

A wokban felhevítjük a mogyoróolajt, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és a gyömbért. Amikor illatozni kezd, akkor jöhet a felkockázott csirkehús. Amikor átfehéredett, rádobjuk a gombát, és 2 percig sütjük (meg-megrázogatva az edényt). Felöntjük a kókusztejjel és a húslevessel, beletesszük a többi hozzávalót, és addig főzzük, amíg gyöngyözni kezd.

Tálaláskor a tetejét meghintjük friss korianderrel és egy kevés metélőhagymával, pár szem félbe vágott koktélparadicsommal díszítjük.

Kesudiós halcurry

Hozzávalók:

50 dkg halfilé

1 szál póréhagyma, felkarikázva

3 szál sárgarépa, vékony csíkokra vágva

15 dkg kaliforniai paprika, apóra kockára vágva

2 evőkanál kesudió

3 evőkanál mogyoróolaj

2 teáskanál curry

3 dl kókusztej

2 dl zöldségleves/ alaplé

1 evőkanál liszt

só, frissen őrölt fekete bors

A tálaláshoz: apróra vágott, friss korianderzöld

Elkészítés:

A halat közepes kockákra vágjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, majd beleforgatjuk a halkockákat.

A wokban megpirítjuk a kesudiót, majd kivesszük. Felhevítjük benne a mogyoróolajat, és a halat két adagban 3-4 percig pirítjuk, majd kivesszük.

Beledobjuk a zöldségeket, és 1–2 percig pirítjuk. Felöntjük a kókusztejjel és a zöldséglevessel, majd forralásig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a halat, a kesudiót és a korianderzöldet, majd összemelegítjük.

Ízlés szerinti tésztával, rizzsel tálaljuk.

Mangós, currys, zöldséges pulyka

Hozzávalók:

35 dkg pulykamell, vékony csíkokra vágva

3 db közepes sárgarépa, vékony csíkokra vágva

1 db mangó, kockára vágva

25 dkg brokkoli, apró rózsákra szedve

15 dkg gomba, apróra vágva

a sütéshez 3-4 evőkanál olaj

szójaszósz

A páchoz:

2 kávéskanál curry

3 gerezd fokhagyma, összezúzva

durvára őrölt csili, ízlés szerint

1 teáskanál kurkuma

½  kávéskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál őrölt koriander

1,5 cm friss gyömbér reszelve

1 dl tej

1 dl olaj

Elkészítés:

A pác hozzávalóit egy zárható üvegben összerázzuk, tálba öntjük és ebbe forgatjuk bele a pulykamell csíkokat, fél napig, de minimum 3 órát pácolódni hagyjuk.

A wokban felhevítjük az olajt, majd megpirítjuk előbb a brokkolit, utána a sárgarépát, ezt követően a gombát és végül a mangót, időnként locsolunk rá kevés szójaszószt.

A pirított zöldségeket szűrőlapáttal kiszedjük, és ugyanebben az olajban a pácolt pulykahús csíkokat is megpirítjuk, a végén ehhez is adunk egy kevés szójaszószt, majd összemelegítjük a visszalapátolt pirított zöldségekkel.

Ízlés szerint tésztával vagy rizzsel tálaljuk.