Élet+Stílus Haulitus Anikó 2014. október. 29. 19:05

Tökéletes aranygaluska - recept

Minden bizonnyal ez az egyik legszebb nevű desszertünk. Csak kiejtjük a szót, s már érezzük is a sülő tészta és a vanília édes illatát. Tényleg be tud aranyozni egy szürke, késő őszi napot.

Az aranygaluskát a kelt tészták királynőjének is hívják, az egyik legnépszerűbb netes receptportál tiszteletbeli hungarikummá avatta. Viszont anyáink „Horváth Ilonája”, úgyis, mint korának szinte egyedüli konyhai vonalvezetője, ebédtésztává fokozta le. Kétségtelen, jó adag aranygaluska elé bőven elég egy tányérnyi sűrű leves.

Egy biztos, a galuskához körülbelül annyi köze van, mint a somlóinak… Utóbbihoz piskóta, ehhez kelt tészta kell. Ez már eleve feltételezi, hogy az aranygaluska nem tartozik a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető fogások közé, de a végeredmény mindenért kárpótol. Pontosabban azért a nagyjából 1,5-2 óráért, amit ráfordítunk.

Szóval, a finom aranygaluska alapja a könnyed kelt tészta, nem maradhat el a hozzávalók közül a vaj, az őrölt dió. Aki szereti, mazsolával is dúsíthatja. Nyakon önteni pedig vanília - vagy borsodóval illik, ezekben nagyon szeret fürödni.

Természetesen a variációk itt is szóba, illetve tálba jöhetnek, a klasszikus párosításokon túllépve karamell vagy csoki öntettel is kínálhatjuk, készíthetjük mákkal, dió helyett-állítólag ezt a változatot már elnevezték ezüst galuskának - megszórhatjuk darált, cukros mákkal vagy mozsárban tört mogyoróval, hinthetjük fahéjjal, sőt igazi, házi baracklekvárt is passzíthatunk hozzá.

Aréna2000

A jó kelt tészta titkai

-          A kelt tészta kicsit kényes fajta, könnyen "megfázik”, így az egyik alapvető feltétel, hogy készítése mindig meleg és huzatmentes helyen történjen. A hozzávalók is legyenek szobahőmérsékletűek. Maga a tál, amiben a hozzávalókat összekeverjük sem lehet hideg.

-           A kelt tészta lelke az élesztő. Ha lehet, friss élesztőt használjunk, de tartaléknak legyen otthon mindig szárított, instant élesztő is.

-          Tilos az élesztőre közvetlenül sót szórni, mert akkor elveszik a kelesztő képessége.

-          A lisztet – ezt is érdemes meglangyosítani – okvetlen szitáljuk át, így a tészta sokkal finomabb, levegősebb lesz. A liszthez adjuk hozzá a többi hozzávalót, és már az egyes hozzávalók adagolása közben kézzel, vagy kézimixerrel-dagasztókarral kezdjük el dagasztani. Akkor jó, ha a tészta kicsit hólyagos, sima lesz. Ne ijedjünk meg, ha a tészta lágy, ha majd nyújtjuk, a deszkáról annyi lisztet fel fog venni, hogy könnyedén formálható lesz.

-          A kelt tészta elkészíthető a kenyérsütő-gép dagasztó programjával is, de ilyenkor mindig a folyékony hozzávaló kerüljön az üst aljára.

-          Érdemes a tésztához egy kis reszelt citromhéjat adni, nagyon finom ízt ad.

-          A tésztából formáljunk cipót, és tegyük egy tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és rakjuk meleg, huzatmentes helyre kelni 40-45 percre. Ennél tovább nem szabad keleszteni, mert összeesik! A kelesztett tészta akkor jó, ha már szép fényes és elválik, az edény falától.

-          Minden kelt tészta szereti a gőzt, így érdemes a sütőbe, egy kis tálba, lábaskába vizet tenni. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert a tészta összeesik.

-          Az aranygaluska cukros-dióba mártott tésztadarabjait egyenletesen rakjuk le a sütőtálba, így ha kelésnek indul, marad hely a növekedésnek.

-          Ne spóroljunk a vajjal! A vajjal gazdagon megkent darabokat sokkal könnyebben szét tudjuk majd szedni, és nem utolsósorban finomabb is.

Az aranygaluska tésztája

Hozzávalók:

  • 30 dkg átszitált finomliszt
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl langyos tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

A kenéshez és szóráshoz:

  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg őrölt dió
  • 5 dkg barnacukor

Elkészítés:

Az átszitált liszthez adjuk hozzá a csipet sót. Adjuk hozzá a puha vajat, a két tojássárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, öntsük hozzá a langyos tejet, és morzsoljuk rá az élesztőt. Keverjük össze elektromos mixer dagasztókarjával. A tészta akkor jó, ha már hólyagos és elválik a tál falától. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és kelesszük kb. 40 percig, vagy amíg nagyjából a duplájára nő.

Egy kerek vagy ovális tortaformát vagy sütőtálat kenjünk ki és lisztezzük ki.

A diót keverjük össze a cukorral.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy kilisztezett deszkára, nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra és egy belisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A darabokat, avagy galuskákat tegyük, de ne szorosan, egymás mellé a tálba, kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a cukrozott dióval. Ha maradt a tésztából, akkor még egy réteget rakjunk, hasonlóan. A sütőbe tegyünk egy tál vizet, melegítsük elő 180 °C-ra (légkeveréses sütőn 160 °C-ra) és a tésztát süssük aranyszínűre 30-35 perc alatt. Hagyjuk langyosra hűlni, válasszuk szét a galuskákat és öntsük nyakon vanília- vagy borsodóval.

Vaníliasodó

  • Hozzávalók:
  • 8 dl zsírosabb tej
  • 4 tojás sárgája
  • egy rúd vanília belseje vagy 2 evőkanál vaníliaeszencia
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • opció: 2 cl rum

Elkészítés:

Egy lábasba öntsünk 5 dl tejet és kaparjuk bele a vaníliarúd magjait (vagy adjuk hozzá a vaníliaeszenciát). Lassú tűzön melegítsük fel. A maradék 2 dl tejhez adjuk hozzá a többi hozzávalót, egy kézi habverővel dolgozzuk simára. Állandó keverés mellett öntsük hozzá a vaníliás tejhez és főzzük megfelelő sűrűségűre.

Borsodó

Hozzávalók:

  • 2 dl félédes fehérbor
  • 1,5 dl víz
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés:

Egy kisebb lábasban felforraljuk a bort, hozzáadjuk a citromhéjat és a levet, kis lángra vesszük. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A többi hozzávalót simára keverjük, és állandó kevergetés mellett a borhoz öntjük. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, egy kicsit hagyjuk hűlni, aztán óvatosan belefogatjuk a kemény tojásfehérje habot, és óvatosan simára keverjük.

Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.