Élet+Stílus -gy- 2014. május. 03. 20:14

Aranykönyves csokitorta

Az idei könyvfesztivál záróeseményén bearanyozták Mautner Zsófi receptjeit. A Főzőiskola alapfokon című kötete az olvasók, a közönség szavazatai alapján Aranykönyv díjas lett. Így az ő lisztmentes csokoládé tortájával aranyoztuk be május első vasárnapját, vagyis anyák napját.

A 2013 végén megjelent kötet nálunk is felkerült a gasztro könyvespolcra , és mint most kiderült, nagyon sokak kedvence lett.

Chili&Vanília

Azoké is, akikre Zsófi egyáltalán nem számított, amint Chili&Vanília blogjában írja: "Amikor írtam a Főzőiskola Alapfokot, elsősorban olyan fiatal lányokra gondoltam, akik most alapozzák meg a főzésüket, akik háztartást alapítanak, és szeretnék magabiztosan elsajátítani az alapokat. Ehhez képest az élet úgy hozta, hogy legalább két olyan olvasócsoport is felbukkant, akikre nem számítottam: az egyik a 10-15 éves korosztály, akik egyértelmű bizonyítékai annak, hogy ez a generáció már egészen más szellemiségben áll a főzéshez. Főzőműsorokon, Jamie Oliveren nőttek fel, és már ilyen fiatalon kiválóan és lelkesen főznek. Mi lesz itt 10 év múlva, te jó ég, de jó!!!! Aztán rengeteg ötvenes, hatvanas pasi is arról számolt be, hogy most értek abba a korszakba/korba, hogy érdekli őket a főzés, van idejük és affinitásuk, de az alapoktól szeretnék kezdeni, így pontosan erre a kötetre volt szükségük."

Akik a Mautner-tanodában elsajátították az alapokat, azok - a szerző ígérete szerint - hamarosan középfokra léphetnek. Most viszont süssük meg azt a lisztmentes csokoládétortát, ami:

Elronthatatlan, kezdők is bátran álljanak neki, gyors, egyszerű, bármilyen ízzel, fűszerrel, diszítéssel lehet variálni, születésnapra is tökéletes

- hát, még anyák napjára.

A siker titka a legalább 65% kakaótartalmú csokoládé, a többi megy, mint a karikacsapás. Addig is, amíg 6 tojás sárgáját fehéredésig keverünk 2,5 deka cukorral és csipetnyi sóval, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ha van egy professzionális keverőgépünk, mint Zsófinak (Elektrolux Assistant ), akkor 5 perc alatt sűrű krémet kapunk. Ha nincs, akkor bizony tovább tart, addig abba se hagyjuk, míg a habverő húzta csíkok megmaradnak a kifehérdett massza tetején.

A következő masszánk abból a bizonyos tisztességes kakaótartalmú, 30 dekányi feldarabolt csokoládéból és 15 deka felkockácott vajból készül, amit vízgőz fölött felolvasztunk.

Az olvadt, fényes, vajas csokit langyosan a tojásos krémhez adjuk, és alaposan elkeverjük. Most már csak az van hátra, hogy géppel vagy hagyományosan olyan keményre verjünk 2,5 deka cukorral 6 tojás fehérjét ( ugyebár, ha volt sárgája a tojásainknak, akkor megvan ez az alapanyagunk is, és a legeslegeskezdők sem öntötték a lefolyóba ), hogy nyugodtan felfordíthassuk a tálat, akkor sem esik ki belőle. Utána óvatosan és komótosan beleforgatjuk a habot a már türelmetlenül várakozó csokis masszába.

Szedhetjük elő a tortaformát ( 23 cm átmérőjű az ideális ), amit vékonyan kivajazva kibélelünk méretre ollózott sütőpapírral. Zutty, bele a lisztmentes egyveleget, és mehet a 180 fokos sütőbe kereken 20 percre. A tanárnő szigorú, egy perccel sem engedélyez többet. Azt mondja, nem kell megijedni, ha lágynak tűnik a torta, amíg hűl, szilárdul. Langyosan vagy teljesen kihűlve kínáljuk.

A szeletekre vagy melléjük tejszínhabot, gyümölcsöt, fagylaltot javall, és utólag megsúgja, hogy akár narancshéj reszeléket, fahéjat, kardamomot vagy más alkalmatos fűszert is csempészhetünk ízesítőként a tortába keverés-kavarás közben.

A mi tippünk: diszíthetjük a tortát pekándió darabkákkal, mandulaforgáccsal, aszalt gyümölcsökkel is.