Élet+Stílus Haulitus Anikó 2014. február. 20. 16:47

Mire jó a köles? – recept

Jól neveltek nyelnek egyet, és megtartják a véleményüket. Mások felháborodottan tiltakoznak „nem vagyok én madár ” felkiáltással, és már szórnák is az etetőbe. Pedig az elfeledett, tökéletes gabonát, a kölest érdemes újra felfedezni. Megannyi csodás élettani hatása mellett sokféleképpen elkészíthető, olcsó és még szépít is.

Az elfeledett "ősgabona", tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle, ám kétségtelen, hogy szép kalászos fürtökkel tud bólogatni. A köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak.

A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.

Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.

B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.

Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás.  Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.

Ennyi érvből azért lehet választani, ugye? Most már csak meg kell tanulnunk, hogyan s mit kezdjünk vele.

Alap a köleskása, ami édesen és sósan egyaránt elkészíthető. Reggelire magvakkal, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel kiváló energia- és vitaminforrás. Készülhet belőle leves, köret, főétel, desszert, de még kenyeret is süthetünk köles liszttel.

Gazdagíthatjuk vele a lecsót, besorolhat bármilyen rizzsel készült rakott ételbe is, hiszen   gyakorlatilag helyettesíthetjük vele a rizst.

A köleshez jól illeszkedik a kömény, a koriander, a gyömbér, a petrezselyem, a bazsalikom. Ha édesen készítjük, akkor összeadhatjuk vaníliával, fahéjjal,  kardamommal, kakaóval, mákkal, dióval.

Figyelem! Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan, többször öblítsük le, mossuk át. Alapfőzés: a megmosott kölest csurgassuk le, tegyük egy lábasba és háromszoros mennyiségű vízzel öntsük fel. Fedő alatt, időnként megkeverve 15-20 percig főzzük, amíg megpuhul. Készíthetjük fele víz, fele tejjel is.

Aréna2000

Köret: fokhagymás, kukoricás köles

Hozzávalók:

  • 1 bögre köles
  • 3 bögre víz ( még jobb, ha húslevesben, zöldséges alaplében főzzük)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 nagy csokor, apróra vágott petrezselyem
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 4 evőkanál olaj

Elkészítés:

Az olajra rádobjuk az egészen apróra vágott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg az illata kicsit szelídül. Rászórjuk a kurkumát, megkeverjük, majd jöhet az edénybe a megmosott köles. Felöntjük a vízzel/ alaplével, hozzáadjuk a sót. Fedő alatt időnként megkeverve 15-20 percig főzzük. Hozzákeverjük a kukoricát, hagyjuk, hogy átforrósodjon. Tálaláskor meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.

Tipp: készíthetjük ízlés szerint / párolt, sült / vegyes zöldséggel is.

Egytálétel: lecsós, kolbászos rakott köles

Hozzávalók:

  • 1 bögre köles
  • 3 bögre víz
  • 1 üveg lecsó/konzerv (a legjobb persze a friss lecsó)
  • 40 dkg lángolt kolbász felkarikázva
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 20 dkg reszelt  füstölt sajt
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A megmosott kölest háromszoros vízzel feltesszük főni, fedő alatt időnként megkeverve addig főzzük, amíg megpuhul. A kölest egy közepes tepsibe vagy sütőtálba simítjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a lecsót, sózzuk, borsozzuk, majd rárétegezzük a felkarikázott lángolt kolbászt. Egyenletesen megkenjük a zúzott fokhagymával összekevert tejföllel, majd meghintjük a reszelt füstölt sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Tálaláskor frissen aprított petrezselyemzölddel megszórhatjuk.

biobolt.hu

Desszert: gyümölcsös kölesfelfújt

Hozzávalók:

  • 1 bögre megmosott köles
  • 3 bögre tej
  • 6 dkg vaj
  • 2 egész tojás.
  • 1 evőkanál vaníliaesszencia
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál barnacukor vagy méz
  • 10 dkg mazsola
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcs
  • 10 dkg mandulaforgács (elhagyható)
  • csipet só
  • vaj a kikenéshez

Elkészítés:

A tojásoknak különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk.

A hozzávalókat – a mandulaforgácson kívül – összekeverjük egy nagyobb tálban, beledolgozzuk a vajas tojássárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a keményre vert habot. Vajjal kikent tepsibe vagy sütőtálba öntjük. A tetejét meghintjük mandulával,  majd  200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Magában is nagyon finom, de kínálhatjuk kompóttal, dzsemmel, gyümölcsös öntettel.