Jól neveltek nyelnek egyet, és megtartják a véleményüket. Mások felháborodottan tiltakoznak „nem vagyok én madár ” felkiáltással, és már szórnák is az etetőbe. Pedig az elfeledett, tökéletes gabonát, a kölest érdemes újra felfedezni. Megannyi csodás élettani hatása mellett sokféleképpen elkészíthető, olcsó és még szépít is.
Az elfeledett "ősgabona", tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle, ám kétségtelen, hogy szép kalászos fürtökkel tud bólogatni. A köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak.
A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.
Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.
Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás. Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.
Ennyi érvből azért lehet választani, ugye? Most már csak meg kell tanulnunk, hogyan s mit kezdjünk vele.
Alap a köleskása, ami édesen és sósan egyaránt elkészíthető. Reggelire magvakkal, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel kiváló energia- és vitaminforrás. Készülhet belőle leves, köret, főétel, desszert, de még kenyeret is süthetünk köles liszttel.
Gazdagíthatjuk vele a lecsót, besorolhat bármilyen rizzsel készült rakott ételbe is, hiszen gyakorlatilag helyettesíthetjük vele a rizst.
A köleshez jól illeszkedik a kömény, a koriander, a gyömbér, a petrezselyem, a bazsalikom. Ha édesen készítjük, akkor összeadhatjuk vaníliával, fahéjjal, kardamommal, kakaóval, mákkal, dióval.
Figyelem! Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan, többször öblítsük le, mossuk át. Alapfőzés: a megmosott kölest csurgassuk le, tegyük egy lábasba és háromszoros mennyiségű vízzel öntsük fel. Fedő alatt, időnként megkeverve 15-20 percig főzzük, amíg megpuhul. Készíthetjük fele víz, fele tejjel is.
Köret: fokhagymás, kukoricás köles
Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 3 bögre víz ( még jobb, ha húslevesben, zöldséges alaplében főzzük)
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 nagy csokor, apróra vágott petrezselyem
- 1 doboz konzerv kukorica
- 4 evőkanál olaj
- só
Elkészítés:
Az olajra rádobjuk az egészen apróra vágott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg az illata kicsit szelídül. Rászórjuk a kurkumát, megkeverjük, majd jöhet az edénybe a megmosott köles. Felöntjük a vízzel/ alaplével, hozzáadjuk a sót. Fedő alatt időnként megkeverve 15-20 percig főzzük. Hozzákeverjük a kukoricát, hagyjuk, hogy átforrósodjon. Tálaláskor meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.
Tipp: készíthetjük ízlés szerint / párolt, sült / vegyes zöldséggel is.
Egytálétel: lecsós, kolbászos rakott köles
Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 3 bögre víz
- 1 üveg lecsó/konzerv (a legjobb persze a friss lecsó)
- 40 dkg lángolt kolbász felkarikázva
- 1 nagy doboz tejföl
- 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 20 dkg reszelt füstölt sajt
- só
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A megmosott kölest háromszoros vízzel feltesszük főni, fedő alatt időnként megkeverve addig főzzük, amíg megpuhul. A kölest egy közepes tepsibe vagy sütőtálba simítjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a lecsót, sózzuk, borsozzuk, majd rárétegezzük a felkarikázott lángolt kolbászt. Egyenletesen megkenjük a zúzott fokhagymával összekevert tejföllel, majd meghintjük a reszelt füstölt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Tálaláskor frissen aprított petrezselyemzölddel megszórhatjuk.
Desszert: gyümölcsös kölesfelfújt
Hozzávalók:
- 1 bögre megmosott köles
- 3 bögre tej
- 6 dkg vaj
- 2 egész tojás.
- 1 evőkanál vaníliaesszencia
- 1 citrom reszelt héja
- 4 evőkanál barnacukor vagy méz
- 10 dkg mazsola
- 1 teáskanál sütőpor
- 15 dkg apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcs
- 10 dkg mandulaforgács (elhagyható)
- csipet só
- vaj a kikenéshez
Elkészítés:
A tojásoknak különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk.
A hozzávalókat – a mandulaforgácson kívül – összekeverjük egy nagyobb tálban, beledolgozzuk a vajas tojássárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a keményre vert habot. Vajjal kikent tepsibe vagy sütőtálba öntjük. A tetejét meghintjük mandulával, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Magában is nagyon finom, de kínálhatjuk kompóttal, dzsemmel, gyümölcsös öntettel.