Kiderült egy igazán rossz dolog az egyik mesterséges édesítőről – sőt, igazából rögtön kettő is
Egy viszonylag új mesterséges édesítőszerről, a neotámról is lesújtó megállapításokat tett az Anglia Ruskin Egyetem kutatása.
Egy viszonylag új mesterséges édesítőszerről, a neotámról is lesújtó megállapításokat tett az Anglia Ruskin Egyetem kutatása.
Generációkon átívelő következményei lehetnek az aszpartámfogyasztásnak, derül ki egy frissen bemutatott állatkísérletből.
Számos diétás üdítőben és más élelmiszerben megtalálható, most azonban úgy tűnik, hogy veszélyes lehet az egészségünkre – akár DNS-szinten is – a szukralóz, állapította meg egy új tanulmány.
Egy kutatásban egerek generációit tette szorongóbbá az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer, amit élelmiszerek ezreiben használnak napjainkban. És ez csak az egyik gond vele.
Az új antibiotikumok kifejlesztése gyakran évekbe telik és dollármilliókba kerül, ráadásul egyre több esetben hatástalanok a szuperbaktériumok ellen. Kutatók úgy találták, hogy a hétköznapi élelmiszerekben is gyakran használt édesítők két rezisztens baktérium ellen hatásosak lehetnek.
A kutatók három mesterséges édesítőszert vizsgáltak meg, ezek 3-14 százalékkal növelték a rák kialakulásának kockázatát.
Bár sokan úgy gondolják (és gyakran a reklámok is azt sugallják), hogy a mesterséges édesítővel készült üdítők egészséges alternatívát jelenthetnek, ez koránt sincs így – derül ki egy új vizsgálatból.
Nem segítenek a fogyásban, nem biztos, hogy ártalmatlanok, de arra sincs bizonyíték, hogy veszélyesek lennének. Befolyásolhatják az anyagcserénket, de rákot valószínűleg nem okoznak. A boltokban is kapható mesterséges édesítőszerekről már sok mindent tudunk, de még mindig nagyon keveset. Két magyar kutatóval beszélgettünk, hogy választ kapjunk egy életbevágó kérdésre: egy kanál cukrot vagy inkább a „kis fehér pötyit” tegyük a kávénkba?
A mesterséges édesítőszerek egy új kanadai kutatás szerint többet ártanak, mint használnak.
Bár több mint száz éve ismerik a sztíviát, a kalóriamentes természetes édesítőszert, az élelmiszeriparban máig mesterséges cukorpótlókat használnak, amelyekre, érdekes módon, többnyire véletlenek folytán bukkantak rá.
Egy nemrég közzétett tanulmány szerint a cukormentes italok, amelyeket alacsony kalóriatartalmú édesítőkkel ízesítenek elősegítik a mértékletes táplálkozás betartását – ez pedig a megfelelő súly megtartásának egyik legfontosabb eleme.