Telelünk és sörözünk
Ki mondta, hogy a sörözés nem négy évszakos? Elhivatott sörisszák ilyenkor sem forralt bort vagy teát kortyolgatnak, hanem téli sört. Mert nagyon is van ilyen. Elmondjuk, milyen.
Ki mondta, hogy a sörözés nem négy évszakos? Elhivatott sörisszák ilyenkor sem forralt bort vagy teát kortyolgatnak, hanem téli sört. Mert nagyon is van ilyen. Elmondjuk, milyen.
Saját sört főzni menő. Főleg a mostani "kóstolós" hangulatban. Egy közgazdász két és fél év alatt jutott el a konyhalabortól az egyik legnagyobb nemzetközi sörverseny rongyrázós díjkiosztójáig. Önjáró sörsztori a kőbányai '70-es évek díszletei között.
Ipari enzimekkel készítenek söröket Kelet-Európában, hogy csökkenteni lehessen az erjesztési időt, és olyan jóval olcsóbb alapanyagokat is használni lehessen, melyek amúgy nem reagálnak a természetes sörélesztőre. És hogy ebből mi látszik? A csomagoláson erről semmi tájékoztatás nincs. Ami marad utána: az például a fejfájás.
Azt nem gondoljuk, hogy a nyári sörözések közepette komlózásról és malátázásról cserélnek eszmét a szomjasok. De talán nem árt tudni, hogy tulajdonképpen mi is kell ahhoz, hogy a habzó ital a palackokba, poharakba kerüljön.
43% alkoholfokos, 12 éves, tölgyfahordóban érlelt és meglehet, hogy egyszer hungarikum lesz. Békésben született.
Miközben Magyarországon is egyre többen állnak neki otthon sört főzni, magyar nyelven könyv idáig csak 2000-ben jelent meg a témában, és antikvár példányai se igen lelhetők fel. Így a vállalkozó szellemű házi főzők információkat és szakmai leírásokat úgyszólván kizárólag az internetről szerezhettek, jellemzően angol vagy német nyelven. Most már nem kell habozniuk, hogyan készüljön az otthoni habos sörital. Itt az új kézikönyv.
Skanzen Club néven nyílt meg a hazai sörkülönlegességeket árusító "közösségi dohányzóhely", ahogy magukat hívják. A IX.
Az 1516-os bajor sörtisztasági törvény csak azt írja elő, mi az a három összetevő, ami a sörbe kerülhet, de azt nem, hogy milyen arányban. Ebben rejlik a kis sörfőzdék nagy lehetősége.