Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

labor

Itthon hvg.hu

TASZ: Egészségügyi válsághelyzet lehet, mégis titkolóznak a Veszprém megyei laborkrízisről

Azonnal nyilvánosságra kell hozni, hogy megoldott-e a Veszprém megyei kórházak diagnosztikai laborháttere, és ha nem, még ma megoldást kell találniuk az egészségügyi szerveknek – véli a Társaság a Szabadságjogokért. A jogszabályok értelmében ugyanis nem működhet kórház laboratóriumi diagnosztikai háttér nélkül – áll a jogvédő civil szervezet közleményében. Sem a megyei kormányhivatal, sem a tiszti főorvos nem árulja el, mi a pontos helyzet, csak szivárgó hírekből tudható, hogy az egész megye kórházi laborháttér nélkül maradt. Ez mérföldkő a magyar egészségügyben: ilyen súlyos és ennyi embert érintő összeomlás eddig még nem történt. A TASZ orvost, egészségügyi dolgozót és beteget is keres, hogy legyenek ügyfelei a jogsértés miatt indítandó eljárásban.

Gazdaság Molnár Csaba

Hol jut be a baktérium? - Így kerül az ásványvíz a palackba!

A víz évmilliók óta a föld mélyén lapul, nekünk csak annyi dolgunk, hogy felszivattyúzzuk, lehűtsük és megigyuk? A valóságban nagyon bonyolult és költséges folyamat ásványvizet “gyártani”. Tudta például, hogy a kristálytisza – vagy legalábbis annak tűnő – ásványvíz is meg tud romlani? Hol lehetnek gyenge pontok a gyártási folyamatban, kiket neveznek Gestapónak? A minapi baktériumbotrány nyomán utánajártunk, hogyan is készül az egyik legegyszerűbb élelmiszer-ipari terméknek tartott ásványvíz.

Gazdaság hvg.hu

Magyar cég nyomja le az egész világot

Saját fejlesztésű minilaborjait szállítja a svájci Roche cégnek a 77 Elektronika, az öt évre szóló szerződés értéke 50 millió euró. A családi tulajdonban levő magyar cég idén 30 százalékkal növeli eladásait a világpiacon. A kórházi és rendelőintézeti hasonló laborok területén 40 százalékos részesedéssel rendelkezik a világon a magyar vállalkozás.

Vállalkozás hvg.hu

Kiszállt a magyar milliárdos a laborbizniszből

Három magyar cég felvásárlásával a hazai laborpiac legnagyobb magántulajdonú szereplőjévé lépett elő a Synlab Hungary – közölte a napi.hu, amely szerint az eladásokkal kiszállt a laborbizniszből a leggazdagabb magyarok listáján is szereplő Nyíri Viktor.