Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#glutén

hvg360 Vándor Éva

Elfelejtettük, amit a nagyszüleink ettek, és ezt az egészségünk bánja – egy táplálkozási szakember tanácsai

Az egészséges táplálkozás fogalma túl van misztifikálva – állítja Győző-Molnár Anna táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási referens. Viszont létezik egy meglehetősen egyszerű sorvezető, amelyet, ha követünk, jól és jót tudunk enni. A Brain Baron előadó szakemberrel beszélgettünk arról, hogy érdemes-e táplálkozási irányzatokat követni, szedjünk-e vitaminokat, és meddig tűri a szervezetünk a visszaéléseket. Győző-Molnár Anna elárulta azt is, hogy mi az, amit semmi esetre sem tenne be a bevásárlókosarába.

Vállalkozás Molnár Csaba

Ételérzékenységből pénz: egy kényszerből született sikersztori

Két kiugrott újságíró meg egy mérnök saját étkezési korlátaira alapozva indított nem mindennapi kekszgyártó vállalkozást. A nem csak érzékenységgel küzdők számára készült gasztroszociális „fast food” alig több mint két év alatt az európai piacok után Ázsiában is bemutatkozott.

Itthon Dercsényi Dávid

Ételallergiája van? Lehet, totális tévedésben él!

Jön a karácsony, amikor a bejgli-és flódnihadosztályok frontális támadást indítanak szervezetünk ellen. Sokan pedig most fedezik fel, hogy ételallergiájuk van, és tervbe vesznek különböző diétákat, miközben átkokat szórnak tejre, gluténra. Ám a valóságban az ételallergia sokkal ritkább, mint gondolnánk – többek között erről beszélgettünk egy dietetikussal.

Plázs Lukács Andrea

Nyakunkon a gluténterror: kényszer és üzlet

A gluténmentes étkezés diéta, de nem fogyókúra, a gluténnek sem az egészségtudatos életmódhoz, sem a hízáshoz sincs semmi köze. A gluténérzékenység egyszerűen kényszer. Fullajtár Andrea például hároméves kora óta kénytelen lemondani minden búza-, árpa- és rozslisztes termékről, és olykor még a kávétejszínről is. A kezelésre pedig az életmódváltáson kívül nincs más lehetőség. Ám az, aki átáll, már egy hónap alatt javulást érez.