De miért folyik az orrunk, ha csípős ételt eszünk?
Számos reakciót válthat ki a szervezetből a csípős íz, többek között azt is, hogy folyik tőle az ember orra. A miértre van tudományos magyarázat.
Számos reakciót válthat ki a szervezetből a csípős íz, többek között azt is, hogy folyik tőle az ember orra. A miértre van tudományos magyarázat.
A rendszeresen chilit vagy jalapeno paprikát fogyasztó idősebb embereknél nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának – állapították meg a Dél-ausztráliai Egyetem és a Katari Egyetem tudósai egy hosszú távú kutatásban.
Előfordult már, hogy azonnal vizet kezdett inni, ha valamilyen étel csípősebb volt, mint amit szeret? És jobb lett tőle? Ugye, hogy nem. Cikkünkből kiderül miért és mit kell ilyenkor inni.
Egy egyetemi kutatás bebizonyította, hogy azok a férfiak, akik szívesebben fogyasztanak csípős ételeket, jellemzően férfiasabbak szexuális, és érzelmi téren is. A csípős-kedvelőknek magasabb a tesztoszteron szintjük, és könnyebben vállalnak kockázatot – állítja a kutatást vezető professzor.
A csípős ételeket kedvelő, s különösen a chilipaprikát rendszeresen fogyasztó férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintjük - erről győződtek meg vizsgálataik során a Grenoble-i Egyetem kutatói, akik eredményeket a Physiology and Behavior című amerikai szakfolyóiratban ismertetik.