Egy egyetemi kutatás bebizonyította, hogy azok a férfiak, akik szívesebben fogyasztanak csípős ételeket, jellemzően férfiasabbak szexuális, és érzelmi téren is. A csípős-kedvelőknek magasabb a tesztoszteron szintjük, és könnyebben vállalnak kockázatot – állítja a kutatást vezető professzor.
A férfiak körében eddig is amolyan erőfitogtató körkérdésnek számított, hogy ki mennyire bírja a csípőset, ezúttal azonban egy grenoble-i egyetem kutatói bizonyították be, hogy a két dolog (férfiasság és a csípős ételek fogyasztása) összefügg egymással.
A kísérlet egyik vezetője, Laurent Begue a Telegraphnak úgy nyilatkozott, hogy a kísérletük eredményei azt mutatták, hogy a férfiaknál egyértelműen kimutatható az öszefüggés a csípős ételek rendszeres fogyasztása és az anyagi, szexuális és érzelmi kockázatválallási kedv között. Magyarán, ha valaki nagy kedvvel nyúl a csípős fűszerekhez, akkor nagy eséllyel egy igazi alfahímmel van dolgunk.
A kutatásban 114, 18 és 44 év közötti férfi vett részt, akiket arra kértek, előbb töltsenek ki egy kérdőívet, majd ezután saját belátásuk és ízlésük szerint fogyasszanak krumplipürét némi csípős szósszal. Később nyálmintát vettek a résztvevőktől, és az eredmények azt mutatták, hogy az erősebb szószt fogyasztók magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeztek.
Begue professzor hozzátette, patkányokon már bizonyították a két érték közötti összefüggést, de ez volt az első alkalom, hogy a tézist emberekkel végzett teszt is igazolta.