Ijesztő dolog derült ki az aszpartámról, már a biztonságosnak vélt mennyiség töredéke is veszélyes lehet
Generációkon átívelő következményei lehetnek az aszpartámfogyasztásnak, derül ki egy frissen bemutatott állatkísérletből.
Generációkon átívelő következményei lehetnek az aszpartámfogyasztásnak, derül ki egy frissen bemutatott állatkísérletből.
Lehet, hogy sok százezer követője van egy, a közösségi médiában tevékenykedő influenszernek, azonban ettől még semmi garancia nincs arra, hogy igaz, amit állít. Könnyen lehet ugyanis, hogy egy nagy cég lefizeti, mint ahogyan erre most az élelmiszerekkel kapcsolatban fény derült.
Egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám nevű édesítőszer jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
A Reuters szerint júliusban születhet ilyen döntés, miután a WHO-hoz tartozó tekintélyes nemzetközi rákkutató intézet szerint lehetséges, hogy az aszpartám rákot okozhat. Az intézet nem először keltene megütközést a nehezen érthető besorolásaival, de az óvatosság sohasem árt.
Rágókban, üdítőkben használják cukor helyett évtizedek óta – most azonban a WHO döntése boríthat mindent.
Aki nem beteg, az nem szorul édesítőszerekre, aki cukorbeteg, az nem úszhatja meg cukorpótlókkal a diétát. Ez valószínűleg akkor is igaz, ha a WHO új és meglepő ajánlása mögött nem állnak nagyon erős tudományos bizonyítékok.
Egy kutatásban egerek generációit tette szorongóbbá az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer, amit élelmiszerek ezreiben használnak napjainkban. És ez csak az egyik gond vele.
Sokan használnak édesítőszereket cukor helyett, bízva abban, hogy ezzel jót tesznek az egészségüknek. Azonban kiderült, hogy a cukorhelyettesítők nem várt hatással lehetnek a szervezetre, pontosabban a bélrendszerre és az anyagcserére.
Nem segítenek a fogyásban, nem biztos, hogy ártalmatlanok, de arra sincs bizonyíték, hogy veszélyesek lennének. Befolyásolhatják az anyagcserénket, de rákot valószínűleg nem okoznak. A boltokban is kapható mesterséges édesítőszerekről már sok mindent tudunk, de még mindig nagyon keveset. Két magyar kutatóval beszélgettünk, hogy választ kapjunk egy életbevágó kérdésre: egy kanál cukrot vagy inkább a „kis fehér pötyit” tegyük a kávénkba?
Tényleg 10 teáskanálnyi cukor van egy doboz kólában? Azért jó érzés inni, mert elősegíti a boldogsághormon termelését? Öl, butít, nyomorba dönt? Íme a tények.
Az aszpartám nevű, alacsony kalóriatartalmú italok és ételek édesítésére használt szer nem veszélyezteti az egészséget, ha a jelenleg ajánlott mennyiségben fogyasztják - olvasható az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kedden kiadott nyilatkozatában.
A világszerte elterjedt meggyőződés ellenére az édesítőszert tartalmazó "light" italok növelik a nőknél a diabétesz kialakulásának kockázatát, jobban, mint az általános cukrot tartalmazók. A francia INSERM orvostudományi kutatóintézet két szakértője jutott erre az eredményre tanulmányában, melyet a Journal of Clinical Nutrition című amerikai szaklapban mutattak be.