#adalékanyag
Fogytán az AdBlue Európában, bajba kerülhetnek a modern dízelautók
A szintetikus adalék a dízelüzemű járműveknél kulcsfontosságú a kipufogógáz tisztításában. A magas földgázárak miatt viszont most korlátozottan gyártanak a folyadékból.
A nagy E-számolás
A konyhában előszeretettel használjuk, ha termékismertetőn látjuk, gyanakodni kezdünk: a szaliciltől az E-számokig.
Elárulta a Coca-Cola, mivel itatja a magyarokat
Fenntartások nélkül belekeverjük az otthon készült ételekbe, például süteményekbe, lekvárokba, befőttekbe azokat az adalékanyagokat, melyeket a gyári termékekben kárhoztatunk – állítja a Coca-Cola által megrendelt kutatás, amiben azt is megmagyarázzák, miért áll el fél évig a száz százalékos narancslé.
Elmagyarázta egy cukrász az albán fagyisok titkát – videó
Egy adalékanyaggal, az E-417 b-vel "pumpálják" fel a fagylaltot azokon a helyeken, ahol hatalmas gombócokat lehet kapni gyanúsan alacsony áron.
A téli zimankóban megfagyhat az üzemanyag?
Az extrém alacsony hőmérsékletet az üzemanyagok is megszenvedik, de a szakemberek tesznek a fagyás ellen.
A nagy átverés show: tudja, mit adnak el önnek az élelmiszergyártók?
Frissföl, lapkasajt, rudacska és szójatej. Évek óta kaphatók a hazai boltokban az élelmiszerekre megszólalásig hasonlító dolgok, és sokan veszik is őket, pedig nem is feltétlenül olcsók. Megnéztük, mit kockáztatunk, ha ezeket fogyasztjuk.
Hamarosan ilyen könnyen lehet kiszúrni a gagyi kávét
A kávé – a méz, olívaolaj és tej mellett – az egyik olyan termék, melyet a leginkább hamisítanak a világon. A klímaváltozás és különböző betegségek következtében nyomás helyeződik a kávétermesztésre, ez pedig arra ösztönözhet egyeseket, hogy trükközzenek az őrölt kávéval.
Veszélyes a sanghaji habzásgátlós tofu
A hamis tofu a Sanghajtól 50 kilométerre lévő városka, Tajcang több száz illegális tofugyárából származhat. A termékben újrafelhasznált olajat és ismeretlen eredetű adalékokat találtak, köztük mérgezőket is.
Nem biztos, hogy jó alapanyagokból készült a finom étel
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy valami csak akkor lehet finom, ha jóízű alapanyagokból készül. Most némileg kiábrándít az ennikell.hu. Ugyanis könnyen lehet, hogy aromás csapdába esünk.
Mi van a reklámok mögött? Megpróbáljuk kideríteni
A tojás tanyasi, a csirke kukoricás, a kenyér teljes kiőrlésű, a chips sütőben sütött, a répa pedig bio. Ugye ismerjük ezeket az imázsteremtő jelzőket, amelyek az egészséges étkezés képzetét keltve elhitetik velünk, hogy tudjuk, mi van a tányérunkon. A szakértők szerint azonban az élelmiszer-marketing sokszor hamis ködösítés, és egyre nagyobb a szakadék a képzelet és az élelmiszer-ipari valóság között. Mi van a mesék és reklámok mögött?
Áldás vagy átok az adalékanyag?
Minket aztán senki ne etessen E-számokkal, ízfokozókkal meg színezékekkel.