Akár az egyszerű paradicsomlé is elpusztíthatja az emberre halálos baktériumot
Akár az egyszerű paradicsomlé is elpusztíthatja az emberre halálos baktériumot, a hastífuszt okozó Salmonella typhit – derítették ki amerikai kutatók.
Akár az egyszerű paradicsomlé is elpusztíthatja az emberre halálos baktériumot, a hastífuszt okozó Salmonella typhit – derítették ki amerikai kutatók.
A lecitint szójababból vonják ki, ezt az élelmiszer-adalékot a csokoládé emulgeálószereként használják, hogy a terméknek megfelelő viszkozitást, sűrűséget adjanak.
A Berry Callebaut gyárába került adalékanyag volt szennyezett. A vállalkozás saját vizsgálatai is igazolták, hogy a Magyarországról kiszállított tétel szennyezett volt, ezért leállította a lecitin gyártását.
A hivatal szerint más vállalkozásokhoz nem jutott a problémás adalékanyagból.
Tisztítás, karbantartás, minőségellenőrzés után ideiglenesen újraindulhat a termelés abban a Ferrero-gyárban, ahonnan szalmonellával fertőzött Kinder csokoládék kerültek a világpiacra.
A Ferrero franciaországi igazgatója szerint nem hanyagság, hanem üzemzavar történt.
Tizenhat országban több mint 300-an többnyire 10 év alatti gyerekek, betegedtek meg azoktól a Kinder csokoládéktól, amiket még az év elején kellett visszahívnia a Ferrerónak. A szakemberek két multirezisztens szalmonella-törzset azonosítottak, amik 60 millió dolláros veszteséget okoztak a gyártónak.
A terméket blokk nélkül is visszaveszik a boltokban.
A jutalomfalatot kivonták a forgalomból.
Két hete az őrölt változatban mutatták ki a veszélyes baktériumot.
Több mint nyolcvan szalmonellás gyereket ápoltak két debreceni kórházban, de kétharmaduk most már otthon lábadozik.