David Pressman libát evett volna Márton-napon, de végül inkább ő etette meg őket
Az amerikai nagykövet túl korán érkezett.
Az amerikai nagykövet túl korán érkezett.
November 8-án egy butik sörfesztivállal indult a borfesztivál. Erre már önmagában felkaphatjuk a fejünket, de az idén 100 éves Gellért Hotel ennél sokkal többet kínál, ráadásul korlátlan italfogyasztással és Michelin-csillagos fogásokkal is.
Olcsóbb lett a libamáj, de a kacsa- és a libahús is enyhén.
Az év eleji madárinfluenza-járvány okozta kiesést követően ismét van elég liba- és kacsahús a piacon.
Szent Márton napján leginkább a tányérokon foglalkozunk a libákkal. Minket azonban más is érdekel: egy 17. századi tolcsvai kastély felújítása során a restaurátorok, mindenki legnagyobb megrökönyödésére, a falon találtak libát.
A liba szezonja ma már hosszabb, és nem csak egy napig tart, de jó tudni, hogy ha otthon nekiállunk a sütésnek, akkor milyet vegyünk.
Szent Márton-napja egykor a gazdasági év zárását és az adventtel kezdődő böjti időszak beköszöntét jelentette, amit Európa-szerte libatorral és újborkóstolóval ünnepeltek. A szokás a mai napig él, mi több, egyre népszerűbbek a Márton-napi rendezvények. 2016 pedig a tours-i püspök születésének 1700. évfordulója tiszteletére Szent Márton-emlékév lett.
A Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosításért felelős bizottsága megtiltotta, hogy november 11-én este a Flórián téri aluljáróban karitatív rendezvény keretében hajléktalanok számára magánszemélyek ételt és ruhát osszanak - írja az Átlátszó.hu.
Ha Márton-nap, akkor liba és újbor minden mennyiségben, de miért is illik Márton napján libát enni? A hvg.
Megrongálták a Széll Kálmán téren (volt Moszkva téren) álló, Márton-nap alkalmából felállított nagyméretű liba-szobrot.
November 11-én, Márton napján libát illik enni. Hogy miért? Most felelevenítünk néhány népszokást.