Az olcsó, alacsonyabb minőségű sonkák húsvétja lehet az idei
Az elmúlt években a magyarok már készek voltak több pénzt adni a sonkáért, ez a trend fordulhat meg idén. Ez azért is gond, mivel az alapanyag ára történelmi magasságokba emelkedett.
Az elmúlt években a magyarok már készek voltak több pénzt adni a sonkáért, ez a trend fordulhat meg idén. Ez azért is gond, mivel az alapanyag ára történelmi magasságokba emelkedett.
Kicsivel nőtt a magyar termékek aránya a hazai boltokban, ám a drágulás miatt ez könnyen visszafordulhat – derült ki a Hússzövetség húsvéti sajtótájékoztatóján.
Már most 10-15 százalékkal többe kerülnek a füstölt hústermékek, mint tavaly ilyenkor.
A forint gyengül, a takarmány drágul és a sertéspestis is okozhat még meglepetéseket, miközben a koronavírussal is küzdenie kell az ágazati szereplőknek.
Hatályba lépett a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, amely magasabb hústartalmat ír elő a felvágottak, a virslik és a párizsik esetében. Ettől még aligha mondhatunk búcsút a húst csak nyomokban tartalmazó, olcsó termékeknek.
Recessziós környezetben, amikor a szokásosnál is jelentősebb az árverseny, a húshamisítási esetek is gyakoribbak – mondta a hvg.hu-nak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A magyar lóhúsbotrány azonban szerinte nem okoz hátrányt a tisztességes magyar szereplők számára.
A legális csatornákon mért belföldi húsfogyasztás évek óta csökken, ez jelentős hatással van a magyar húsipar teljesítményére, ami tavaly az előzetes becslések szerint némileg csökkent, annak ellenére, hogy az export jelentősen nőtt - állapítja meg az ágazat helyzetével foglalkozó összegzés, amelyet a GfK Hungária és a Hússzövetség közösen készített.