Gondban az Adriai-tenger, egyre többen kongatják a vészharangot
A halászok máris azt kérdik: mi lesz velünk? A turizmus tervezői is aggódnak, mert a hőmérséklet változása és az algásodás elriaszthatja a turisták egy részét.
A halászok máris azt kérdik: mi lesz velünk? A turizmus tervezői is aggódnak, mert a hőmérséklet változása és az algásodás elriaszthatja a turisták egy részét.
A magyar látogatók tavaly minden korábbinál több, közel 600 ezer vendégéjszakát töltöttek el Szlovéniában, s bár a turisták többsége a nyári csúcsszezonban érkezett az országba, Szlovénia sokkal több mint 47 kilométer csodálatos adriai partszakasz.
Nemcsak mérgezők, még a biológiai sokféleségnek sem tesznek jót, és a halászok is bosszankodhatnak miattuk.
Húsz évvel ezelőtt albán tengerparti nyaralásra még alig-alig ment valaki, mára viszont rohamos tempóban épülnek a hatalmas tengerparti hotelek és társasházak. Nem csoda tehát, hogy sokak szerint most kell menni, sőt ingatlant vásárolni is még most érdemes, mert néhány év múlva már itt is elviselhetetlen tömeg és drágaság lesz. Most viszont még egy vidéki lakótelepi lakás árából az Adrián is vásárolhat.
A párt szerint Ungárnak tisztáznia kell magát.
A miniszterelnök épp csak hazaérhetett az Adriáról, amikor arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a nyaralás nem engedhető meg a kulcsminiszterek számára.
A dalmáciai Ciovo szigeténél előbb egy nőt harapott meg egy állat, néhány nappal később pedig egy férfi számolt be arról, hogy alig tudott elmenekülni egy agresszív hüllő elől.
A leletre a horvát és az olasz haditengerészet flottájának aknaelhárító búvárai bukkantak rá.
A fényeslitkei üzem havonta 15-20 ezer tonna gabonát képes feldolgozni.
A vonat menetideje 14 óra. Mindegyik étkezőkocsival közlekedik.
A fotós nem is tudta, hogy kit fényképezett le Szíjj László luxushajóján. A parton derült ki, hogy igazi nagyhalat fogott.
Szlovéniát az ízein keresztül ismerhetjük meg igazán, hogy hogyan találkoznak a természet szépségei a helyi alapanyagokkal. A farm-to-table-mozgalom annyit takar, hogy a kertből gyakorlatilag egyenesen a tányérunkra kerül az étel: a fenntarthatóság áll a középpontban, és hogy tudjuk, honnan érkezett a hús vagy a gomba. A helyi termelők fantasztikus hozzávalói teszik igazán különlegessé a szlovéniai utazást.