Autó hvg.hu 2020. szeptember. 11. 12:51

Szintet léptek az elektromos autók: 830 kilométert tud a Lucid Air

Sokáig csak ígéretnek tűnt, de most bemutatták a Tesla Model S riválisának tűnő amerikai elektromos autót.

A Lucid Air leleplezése előtt két dolog volt sejthető: vagy a gyártónak, a kevéssé ismert Lucid Motorsnak van tényleges technológiai előnye az akkumulátor-kutatásban a többiekhez képest, vagy a számaik kissé „optimisták”.

A cég azonban most bemutatta a Lucid Air 2021-et, ami komoly riválisa lehet a Tesla luxusmodelljének, a Model S-nek. Az autót három szintű akkumulátorkapacitással kínálják, amelyekkel a hatótávja: 653, 809 vagy 832 kilométer lehet.

A legnagyobb kapacitású, Grand Touring néven futó változat 113 kWh-s akkumulátort kapott, ami 13 kWh-val több mint a mércét jelentő Tesla Model S-é. Teljesítményét tekintve is van egy aduásza Lucid Motorsnak, mert az 1080 lóerős Dream verzió a 100 km/h-t 2,5 másodperc alatt éri el, a maximális sebessége pedig 270 km/h.

A cég sajtóközleménye szerint a Lucid Air ráadásul rendkívül gyorsan tölthető, alig 20 perc alatt képes felvenni 482 kilométeres hatótávra elegendő áramot. Igaz, ehhez olyan töltő is kell, amely képes az egyébként 900 V-os feszültségű rendszerét akár 300 kW-os teljesítménnyel táplálni töltéskor.

A Lucid Air méretes luxusautó. 4970 milliméter hosszú, 1663 milliméter széles és 1410 milliméter magas, a tengelytávja pedig 2960 milliméter. Igényesen felépített, elegáns a kabintere, fedélzeti technológiája pedig az Amazon Alexa mesterséges intelligenciáját futtatja.

A szedán gyártása az év végéig megkezdődik. Az Egyesült Államokban adózás előtti áron ezeket a csomagokat lehet megvásárolni:

  • Lucid Air Touring (620 LE, 653 km hatótávolság): 95 000 dollár
  • Lucid Grand Touring (800 LE, 832 km hatótávolság): 139 000 dollár
  • Lucid Dream Edition (1 080 LE, 809 km hatótávolság): 169 000 dollár 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.