Hatalmas mennyiségben pörkölnek kávét az étteremlánc számára, amelynek nyomán olyan melléktermék is keletkezik, amely kiváló biokomponens bizonyos műanyagelemekhez. Erre csapott le a Ford.
Mivel az összes szén-dioxid-kibocsátás több mint egynegyede a közlekedési ágazatból származik, a nagy autóipari cégek folyamatos nyomás alatt vannak, hogy valamilyen módon csökkentsék ökológiai lábnyomuk méretét.
A Fordnál azt találták ki, hogy a McDonald’s számára pörkölt kávébab leváló héját hasznosítanák, amelyből egyébként mulcsot vagy grillszenet csinálnának Észak-Amerikában. Az autógyártó az élelmiszerhulladékot a gyorsétterem kiszolgáló üzeméből szállítja el egy olyan vegyipari egységbe, ahol „bioműanyaggá” alakítják.
A pehelyszerű, száraz, hártyás anyagot magas hőmérsékleten, alacsony oxigéntartalom mellett vegyítik más műanyagipari alapanyagokkal, majd ebből granulátumot képeznek, amelyet a műanyagipari gépek is használhatnak.
Ilyen "nyomokban kávét" is tartalmazó autóalkatrész lehet a jövőben például a fényszórók műanyagháza, illetve a motortérben lévő műanyagelemek - írja a The Verge.
Az így előállított alkatrészek nagyjából 20 százalékkal könnyebbek is, mint a tisztán műanyag elemek és 25 százalékkal kevesebb energiát igényel az előállításuk is.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.