Autó hvg.hu 2019. október. 08. 10:18

Minden nap 4 olyan BKV-s baleset történik, ahol nem a sofőr a hibás

A BKV szerint romlik a közlekedéséi morál, ennek tudható be, hogy rekordot döntött a BKV-járművek idegen hibás baleseteinek száma.

1416 esettel negatív rekordot döntött tavaly azon esetek száma, amikor úgy ütközött vagy sérült meg egy busz, villamos vagy troli, hogy nem annak sofőrje a hibás, hanem az autósok, kerékpárosok, gyalogosok – tudta meg a tömegközlekedési cégtől a Vezess.hu.

Az anyagi kárra vonatkozó adatok csak az elmúlt öt évre vonatkozóan ismertek a BKV-nál, 2017-ben és 2018-ban elérték a 200 millió forintot. A jelenlegi, 2019-es első félévi adatok szerint 65 millió forintnál jár ez a szám, míg az idegen hibás balesetszám 691 darab volt januártól június végéig.

A Vezess véleményt kért a BKV-tól, hogyan ítélik meg a balesetek egyre nagyobb számát. Mint elmondták, azt tapasztalják, hogy az elmúlt évtizedben a közlekedési morál jelentősen romlott. Ennek okát elsősorban a motorizáció hatásában, az agglomeráció népességnövekedésében és az egyéni közlekedés térnyerésében látják. Hozzátették, hogy a járművek számának növekedését az infrastruktúra kapacitása már képtelen követni.

A folyamatos dugók türelmetlenné, agresszívvá teszik a vezetőket.

A tolerancia fokozott hiánya és a KRESZ-szabályok nem megfelelő ismerete is sok problémát okoz. A közlekedő partnereknek nincs kötelezettsége a változó szabályok követésére és esetleges frissítő vizsgák letételére. Véleményük szerintünk a jogosítvány megszerzésének feltételei is lazultak a piaci szolgáltatóknál – állítja a BKV.

A buszokat és villamosokat érintő idegen hibás közlekedési baleseteknek több mint a 90 százalékát a személyautósok okozzák, jellemzően az autóbusz követési távolságának leredukálása hirtelen sávváltásokkal, szabálytalan elé vágásokkal.

A fenti esetszám ellenére a BKV-járműveken utazók baleseteinek száma tavaly az idei évtizedben a legalacsonyabb volt –  94 esettel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Serdült Viktória 2021. június. 18. 11:00

Ha nem marad, akivel a szexről lehetne beszélni az iskolában, akkor marad a net

Úgy akarja kitiltani a szexuális neveléssel foglalkozó civil szervezetek egy részét az iskolákból a kormány, hogy a tanárképzés alatt egyáltalán nem készítik fel a leendő pedagógusokat, hogyan beszélgessenek diákjaikkal a témáról. Szerencsés esetben a védőnő segít, a legtöbb gyerek viszont még mindig a pornóból tájékozódik. Szakemberek attól tartanak, hogy a listázás miatt a gyerekek nem kapnak elég információt, pedig igenis igénylik, hogy a nemi identitásról, vagy akár a homoszexualitásról is beszéljenek.