Autó hvg.hu 2014. október. 31. 14:05

Már az eget szeli a szlovákok repülő autója – videó

Az Aeromobil 3.0 prototípus egy több mint húsz éves fejlesztési projekt eredménye, amely annyira biztatóra sikeredett, hogy egyszer talán kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

A repülő autó ötlete régóta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, de a megvalósítás, néhány példát leszámítva, meglehetősen gyerekcipőben jár. Az egyik pozitív kivétel a szlovák Aeromobil, melynek története 1990-ben kezdődött Stefan Klein és csapatának köszönhetően. A 24 évig tartó folyamatos fejlesztés és három prototípus után idén októberben bemutatták az Aeromobil 3.0-át, amely a fényképek és a videó alapján már egészen közel áll, ahhoz, hogy akár kereskedelmi forgalomba kerüljön.

Aeromobil 3.0
Aeromobil

A kompozit anyagokból készült, hat méter hosszú jármű szélessége behajtott szárnyakkal csupán 2,24 méter, míg a pár másodpercig tartó nyitás után 8,32 méteres fesztávval rendelkezik. A meghajtásáról egy négyhengeres, vízhűtéses, benzinnel működő Rotax 912-es motor gondoskodik, amely autós üzemmódban 160 kilométer/órás sebességig gyorsíthatja az Aeromobilt, a levegőben pedig az óránkénti 200 kilométeres tempót is elérheti. A fogyasztása a földön 8 liter száz kilométerenként, míg a levegőben 15 liter óránként, így előbbi esetén 875, utóbbinál pedig 700 kilométeres a hatótávval rendelkezik.

A kétszemélyes Aeromobil 3.0 már túl van az első tesztrepüléseken, amiken hibátlanul teljesített, a kialakításának köszönhetően például csak néhány száz méterre van szüksége a felszálláshoz, a masszív kerekeknek és az alacsony tömegnek köszönhetően pedig egyenetlen talajon is képes le- és felszállni.

Aeromobil 3.0
Aeromobil
Akinek esetleg annyira megtetszett a szlovák repülő autó, hogy akár venne is magának egyet, az jobban teszi, ha személyesen keresi meg a fejlesztőket, azt ugyanis nem árulták el, hogy mennyibe kerül egy ilyen jármű, és azt sem, hogy mikortól lehet megvásárolni.
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.