Autó hvg.hu 2013. február. 06. 20:10

Bélyeget kapott a Ford magyar főmérnöke

A világ egyik legnagyobb autós blogja és a magyarországi posta is megemlékezett Galamb Józsefről, annak kapcsán, hogy 100 éve indult a Ford T-Modell sorozatgyártása.

Mindkét kiadvány, a maga módján tette tiszteletét a magyar mérnök előtt. A jalopnik.com a világ egyik legnagyobb blogcsoportjának autós tagja egy hosszú cikkel, míg a Magyar Posta egy bélyegkisív révén.

Száz évvel ezelőtt a makói születésű magyar Galamb József konstruktőr-főmérnök vezetésével kezdődött meg a világot kerekekre helyező Ford T-modell sorozatgyártása. A Magyar Posta bélyegképén a Ford T-modell példányai mellett Galamb József portréja látható. A tíz bélyegképet tartalmazó bélyegkisívből húszezer példány készült.

Fordot egyedül Galamb József szólíthatta a keresztnevén.
Magyar Posta

A jalopnik oldal, amelynek erős magyar kötődése van, lévén a Gawker média csoport tagja, amelynek alapítója egy anyai ágon magyar származású angol, másfelől jelentős magyar csapat támogatja a termékek előállítását budapesti székhellyel. A jalopnik cikkének szerzője, aki maga is magyar, azt írja ideje változtatni azon, hogy Galamb József neve leginkább itthon világhírű.

Galamb 1904-ben érkezett meg Amerikába egy évre rá már Henry Ford megtette a vállalata egyik főmérnökének. Ezt követően csatlakozott a céghez Farkas Jenő is, akinek szintén jelentős szerep jutott a T-Modell sorozatgyártásának menedzselésében. Galamb amerikai sikerei után 1918-ban megalapította az első Ford márkakereskedést és mérnöki ösztöndíjat hozott létre Magyarországon.

Így készült egy Ford T-Modell:

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?