Tudomány MTI 2019. augusztus. 04. 12:52

Aggasztónak tartja a gyors jégolvadást az OMSZ szakértője

Nagy a baj Grönlandon.

Szakértő: aggasztó a gyors jégolvadás
Budapest, 2019. augusztus 4., vasárnap (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője aggasztónak tartja, hogy tíz nap alatt nyolcvanmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon.
Lakatos Mónika vasárnap az M1 aktuális csatornán azt mondta, a világtengerek szintje folyamatosan emelkedik, a század végére várhatóan fél-egy méterrel lesz magasabb a vízszintjük.
A Meteorológiai Világszervezet adatai szerint az idei július a valaha mért legmelegebb hónap volt. Sok nemzeti rekordot is rögzítettek, Norvégiában például volt olyan éjszaka, amikor nem ment 20 fok alá a hőmérséklet - ismertette.
Hozzátette, a leggyorsabban az Északi-sarkvidék és tág környezete melegszik: kétszer gyorsabban, mint a globális átlag. Ezek a globális felmelegedés tünetei, amelyek mögött szerinte az emberi tevékenység áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője aggasztónak tartja, hogy tíz nap alatt nyolcvanmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon.

Lakatos Mónika vasárnap az M1 csatorna műsorában azt mondta, a világtengerek szintje folyamatosan emelkedik, a század végére várhatóan fél-egy méterrel lesz magasabb a vízszintjük.

Úgy olvadnak a grönlandi jégmezők, mintha egy hatalmas hajszárítóval melegítenék őket

Nem csak mi, emberek szenvedjük meg a hőhullámokat, a grönlandi jégmezőkön sem jobb a helyzet. A legutolsó jókora bajt csinált.

A Meteorológiai Világszervezet adatai szerint az idei július a valaha mért legmelegebb hónap volt. Sok nemzeti rekordot is rögzítettek, Norvégiában például volt olyan éjszaka, amikor nem ment 20 fok alá a hőmérséklet - ismertette. A leggyorsabban az Északi-sarkvidék és tág környezete melegszik: kétszer gyorsabban, mint a globális átlag.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?