Hasbeszélő: Modernizált erdélyi konyha és csalódás az Andrássy úton

4 perc

2022.04.29. 17:30

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen az Andrássy úton, a SZÉK étteremben voltunk.

Hasbeszélő
Ez a hvg360 gasztrosorozatának újabb darabja. Minden megjelent rész itt található meg.

Ami azt illeti, máris egy kicsit szégyelljük magunkat, hogy ilyen kurtán elintéztük a felkapott vendéglátóhely titulusát, miszerint egyszerűen csak egy étterem lenne.

Dehogy.

Ez restaurant & bar, fine bistro, székely gourmet étterem, méghozzá Budapest egyik legkülönlegesebbje. Kiváló és hálás vendégértékelésekkel. Kíváncsiak is voltunk már nagyon, annyi szépet és jót hallottunk, olvastunk róluk, és láttunk gyönyörűséges fotókat a 2020 októberi nyitás óta.

„A SZÉK csapatának nagy álma, hogy sikerüljön feltenni az erdélyi konyhát a nemzetközi porondra, amire korábban nem volt példa”.

(A tulajdonosok egyébként székelyföldiek, közelebbről székelyudvarhelyiek.)

Nos, Budapest szívében – a pandémia következtében eléggé megtépázott – Andrássy út kétségtelenül nemzetközi porondnak számít, csak forogjon errefelé elég turista. Most úgy tűnik, éledőben van, vihetik hírét az originális alapanyagokat és ízeket őrző, ám modern konyhatechnológiájú, kortárs erdélyi konyhának. Megjegyezzük, hogy egy bizonyos Kövi Pál nevű New York-i vendéglátós és író vagy húsz évet tett fel az életéből arra, hogy felkutassa a gyökereket és megismertesse a világgal az erdélyi konyhát a puliszkán túl is (lásd Erdélyi lakoma című 1980-as átfogó művét, és a kortársak – Nyáry Krisztián, Ugron Zsolna, Váncsa István és többek – által kiegészített 2019-es Erdélyi lakoma újratöltve című könyvét).