Szűzen hatékonyabb az olívaolaj
Európai tudósok kutatásai szerint a növényi antioxidánsokban gazdag extra szűz olívaolaj nagy szerepet játszhat a szívbetegségek megelőzésében. A kétszáz egészséges önkéntes bevonásával készített vizsgálatok azt mutatták, hogy az extra szűz olívaolaj több jótékony hatással bír, mint a nem szűz változat.
© Dripnet |
Az extra szűz olíva olyan növényi olaj, amely nagy mennyiségben tartalmazza a polifenolként ismert antioxidánst. A kutatásban részt vevő kétszáz egészséges fiatal és középkorú férfi az olívaolaj három változatát használta étkezései során, három héten keresztül. Egyik extra szűz olívaolaj volt, a többi kettő feldolgozott, alacsonyabb polifenol-tartalmú olaj. A vizsgálatok kimutatták, hogy az extraszűz olívaolajat használó férfiak „jó” HDL-koleszterin szintje magasabb volt, mint a többieké. Továbbá csökkent az érfalakon található „rossz” koleszterin, az LDL mennyisége is.