A borászat borait már korábban kitiltották Egerből.
Vádat emelt az ügyészség az aldebrői Tóth és Tóth Pincészet üzletági vezetője és a cég egyik alkalmazottja ellen – számolt be a 24.hu.
A vád szerint a borász társával 2022 nyarán illegális gátat épített a Tarnára, majd a patak teljes vízhozamát kiszivattyúzták a mederből, hogy a borászat szőlőültetvényeit öntözzék. Az ügyészség a napokban küldte meg a természetkárosítás bűntettéről szóló vádiratot a Füzesabonyi Járásbíróságnak.
Mint beszámoltunk róla, tavaly nyáron civil önkéntesek kezdtek razziázni a Tarna kiszáradt medre mentén, hogy – mint bejelentették – megtalálják, ki és mi miatt száradt ki a folyó. A felelőst egy aldebrői borászati vállalkozásban vélték felfedezni, amely szivattyúval vételezett vizet a pataknak egy hevenyészett gáttal felduzzasztott részén, az aktivisták szerint jogtalanul, a vállalkozás szerint azonban a megfelelő engedélyek birtokában.
Később Eger önkormányzati képviselőtestülete kitiltotta a városból a meggyanúsított Tóth és Tóth borászat termékeit, a Füzesabonyi Rendőrkapitányság pedig nyomozást indított. A 24.hu úgy tudja, a nyomozás során megállapították, hogy a nagyteljesítményű szivattyúkkal végzett vízkiemelés miatt a folyó 9 kilométeres szakasza teljesen kiszáradt, és emiatt számos védett állatfaj egyedei pusztultak ki a környéken.
A természetkárosítás bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így fermentáltunk savanyú káposztát
Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.