Volt egy pontja Magyarországnak, ahol kis híján mínusz 20 fokra hűlt a levegő a hétvégén.
Mínusz 19,88 Celsius-fokra hűlt le a levegő a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben az egyik hazai hideg légtóban vasárnap hajnalban – derül ki a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete mikroklíma-kutatásának friss adataiból.
Mint írták a hideg oka, hogy
a fennsíkon jelenleg is néhány centis hóréteg található, amely növeli a felszín albedóját, annak kisugárzási potenciálját.
A Kárpát-medencét eleve hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek töltik ki, és éjszaka is derült, szélcsendes volt az időjárás, de a bükki hideg mellett más is azt jelzi, hogy valóban itt a tél:
Mínuszok, hó és havaseső, ezen nincs már mit szépíteni, valóban itt a tél
A héten gyakori lesz a csapadék és jelentős hőmérséklet-ingadozás is várható.
Borítóképünk illusztráció!
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így fermentáltunk savanyú káposztát
Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.