Zhvg hvg.hu 2023. november. 16. 12:59

Hiába a rákkeltő hatás gyanúja, még hosszú évekig szórható a földeken a legnépszerűbb gyomirtó

Meghosszabbította a glifozát engedélyét az Európai Bizottság. A gyomirtó szerről azt sejtik, hogy rákkeltő, és hogy a méhekre is káros hatással lehet, de hiába érveltek ellene a természetvédők.

Tíz évvel meghosszabbítja a glifozát használati engedélyét az Európai Bizottság – közölte csütörtökön a testület. A pozitív döntést annak ellenére hozták, hogy az uniós kormányok megosztottak voltak a kérdésben.

A bizottság mindenesetre jelezte, hogy az engedélyt „a maximálisan lehetségesnél lényegesen rövidebb” időre, 10 évre hosszabbítják meg – írja a Reuters.

A bizottság a hosszabbítási szándékot már ősszel jelezte, a természetvédők már akkor jelezték, hogy problémásnak tartják az ügyet, hiszen a Bayer AG által gyártott hatóanyagról régóta sejtik – az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége már 2015-ben arra jutott –, hogy valószínűleg rákkeltő, és ezt nemrég kutatások is alátámasztották.

Rákkeltő egy népszerű gyomirtó, szakértők kérik a magyar kormányt, hogy ne szavazza meg a szer újraengedélyezését

A Magyar Természetvédők Szövetsége már korábban úgy fogalmazott, hogy a glifozát további használata katasztrofális is lehet az emberiségre nézve - most egy új kutatás rávilágít, hogy a fiatal korban kialakuló leukémiával is összefüggésbe hozható a szer.

A világ legnépszerűbb gyomirtója emellett komoly kockázatot jelenthet a beporzó rovarok, így a méhek számára.

Árt a méheknek a világ legelterjettebb gyomirtója

Közvetve felelős lehet a méhek pusztulásáért a a glifozát egy amerikai kutatás szerint.

Az engedély meghosszabbítása ellen korábban élesen felszólalt a Magyar Természetvédők Szövetsége is, amely szerint a szer további alkalmazása katasztrofális lehet az emberiségre nézve. A szert gyártó Bayer szerint viszont több évtizedes tanulmányok bizonyították, hogy a vegyszer biztonságos.

tudatos mindennapok
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?