Zhvg hvg.hu 2021. november. 10. 16:54

Olyan madarat lőttek le a Hortobágyon, amelyből már csak alig pár tízezer él az egész világon

A vörösnyakú lúd egyébként is a veszélyeztetett fajok közé tartozik, 20 ezernél is kevesebb pár él belőle. Most azután lőttek le belőle egyet Magyarországon, hogy az Agrárminisztérium engedélyezte a vadludak október-novemberi vadászatát.

Egy elpusztult vörösnyakú ludat találtak november 5-én a Hortobágyi Nemzeti Parkban, a vizsgálatok során pedig kiderült, hogy az állat testében ólomsörét volt – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMTE). A vörösnyakú lúd a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján sérülékeny besorolású fajok közé tartozik, világállománya csökkenő, mindössze 18-19 ezer pár él belőle.

Az eset azután történt, hogy az Agrárminisztérium lazított a vadászati szabályozáson, megszüntetve az eddig a Tiszántúlon érvényben lévő szűkített vadászigényt – tették hozzá.

A faj átvonuló- és telelőterülete részben a klímaváltozás következtében fokozatosan nyugatra tolódik, emiatt Magyarország szerepe és felelőssége is jelentősen nő a nemzetközi védelem terén. A vörösnyakú lúd állományának magyarországi súlypontja a Tiszántúlon található, ezeken a területeken kiemelt szerepe van a vadászati korlátozásnak – olvasható az MMTE közleményében.

A vadászati szabályozás mostanáig figyelembe vette a természetvédelmi elvárást, mert a tiszántúli megyékben a vadlúdvadászat az országos vadászati idényhez képest szűkített időintervallumban, két hónapon keresztül, december 1. és január 31. között volt lehetséges. Ezt változtatta meg az a rendelet, amely az egész ország területén egységesen október 1-től teszi lehetővé a vadlúdvadászatot.

tudatos mindennapok
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.