A környezetkímélő, 3D-nyomtatható zacclámpa csak a kezdet, Borsodi Eszter és Tamási Kinga egy sor más konyhai hulladékot is újrahasznosítana.
Kávézaccal kevert biológiailag lebomló műanyagból készített új anyagot a Miskolci Egyetemen két anyagtudósa – írja közleményében az egyetem. Borsodi Eszter és Tamási Kinga ötlete a környezetkímélő anyagról kávézás közben született, és bár kávézaccal kezdtek dolgozni, itt nem állnak meg: már más konyhai hulladékok újrahasznosítását is tervezik.
Designer termékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak és prototípusok készítésére használható az új anyag – részletezik. A zacc-műanyagnak 3D nyomtatással adnak formát. A két mérnök erre példaként egy általuk készített lámpabúrát mutatott, ami az egyetem videójában is szerepel:
Borsodi és Tamási az általuk fejlesztett anyaggal bekerült a tavalyi Startup Plastic Surgery programba, illetve különdíjat nyert az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon rendezett versenyen.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.

Egy tinilány oldja meg az autók holttér problémáját?
Egyetemi puding: megnéztük, mi a tapasztalat az elsőként modellt váltott Corvinusnál
A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús
Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.