Zhvg hvg.hu 2021. május. 04. 11:46

Teljesen húsmentes menüre áll át a világ egyik legjobb étterme

Az étterem rajongói búcsút mondhatnak a sült kacsának vagy a disznóhólyagnak.

Csak húsmentes ételeket fog kínálni a jövőben a három Michelin-csillagos Eleven Madison Park – írja a CNN.

"Örömmel jelentem be, hogy úgy döntöttünk, hogy nem használunk semmilyen állati terméket, minden étel zöldségből készül majd" – közölte Daniel Humm séf és tulajdonos.

A világ legjobbjai között emlegetett New York-i étterem a jövő hónapban nyit újra, de számos híres fogását, például a jégcsapretekkel és szilvával készült sült kacsát vagy a disznóhólyagba töltött zellergumót sem kínálja már vendégeinek.

A CNN megjegyzi, hogy az étterem lépése illeszkedik a trendekbe, és mivel az elmúlt években az Eleven Madison Park alapvetően meghatározta a modern gasztronómia irányvonalát, vélhetően más éttermek is elmozdulnak a vegetáriánus kínálat felé.

Humm szerint a húsalapú ételek fogyasztásával közvetve ártunk a környezetünknek, és távolabb kerülünk a fenntartható fejlődéstől. A séf szerint nem is a vegetáriánus, hanem a vegán, azaz a még az állati eredetű (pl. tej, tojás stb.) ételeket is nélkülöző táplálkozásé a jövő.

Humm elismerte, hogy nagy kockázatot vállalnak ezzel a lépéssel, de szerinte a jövő igazolni fogja a szándékaikat.

"Az éttermi élmény többről szól, mint ami a tányéron van" – mondta.

zöldre át

Az energia jövője: miből, hogyan és honnan?

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az energiatortából a megújulók, ám ezek a források jelenleg nem minden esetben képesek az energetika problémáira teljeskörűen megoldásokat nyújtani. A sürgető cél a néhány évtizeden belüli karbonsemlegesség, ehhez azonban új energiaforrásokra lesz szükségünk, vagy a meglévők hatékonyságát kell jelentősen megnövelnünk? Szakértők mondják el, hogyan látják az energia jövőjét.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság hvg.hu 2021. május. 16. 07:00

És akkor már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak a kormány terve miatt

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek az állami támogatás hiánya miatt az önkormányzatok, amelyek most lakásállományukat is elveszíthetik. Közben a kormány benyújtotta az EU-nak a tervet arról, mire költené a koronavírus-válság utáni helyreállítási támogatást, Varga Mihály pedig adócsökkentéseket jelentett be. Ez még úgy is belefér, hogy 800 milliárd forintot folyattak ki a NER-nek a járvány alatt. Az élet pedig megállíthatatlanul drágul Magyarországon. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.