Kettős árcédulákon mutatja be egy bolt, hogy az étel árához képest mekkora az előállítás környezetterhelése. Még a biotermékeknél sem alacsony számok jöttek ki.
Két árcímkét is kap több termék a Penny Market egy német boltjában: a rendes árcédula mellett azt is bemutatják, mennyibe kerülne a termék, ha beleszámolnák az árába az összes környezeti erőforrást, amit igénybe vettek a gyártáshoz – írta a Store Insider. Vagyis gyakorlatilag azt számolják ki, hogy a termék árához viszonyítva mekkora az előállítás környezetterhelése.
A számokat az augsburgi egyetem kutatása alapján kapják meg, ezekből pedig az derül ki, hogy nagyot nőne az ár, ha a környezetkárosítást is figyelembe vennék. A darált hús ára például 173 százalékkal nőne, a tej 122-vel, de még a sajtoké is másfél-kétszeresére ugrana meg.
A zöldségek és gyümölcsök előállításának környezetterhelése kevésbé magas: az almáé az ár 8 százaléka, a krumplié és a paradicsomé 12, de még a bolygó másik feléről odaszállított banánnál is csak 19 százalék a mutató. De még a biohúsnál is az ár 126 százalékát éri el az előállítás költsége.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú
„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.