A tómederben ismét sokhektárnyi egybefüggő vízfelület alakult ki.
Újra számos vonuló állatfaj otthonául szolgál az a szikes tó, amelynek medre évekkel ezelőtt kiszáradt, nemrég azonban ismét megtelt vízzel. A hírről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság számolt be a közösségi oldalán.
Mint írták, a Derecske melletti Nagy-Nyomás nevű egykori szikes tó vizét hosszú éveken át a rajta áthaladó Pekár-csatorna teljes mértékben elszállította, így a jól kirajzolódó tómeder mindig szárazon állt. A nemzeti park által néhány éve elvégzett munkának köszönhetően a tómederben ismét sokhektárnyi egybefüggő vízfelület alakult ki.
A jellegzetes szikes tavak általában nagyon sekély (1 méternél sekélyebb) és változó kiterjedésű, lefolyástalan időszakos vagy ingadozó vizes élőhelyek, melyek különböző geológiai üledékrétegeken alakultak ki, a Kárpát-medence sajátos hidrogeológiai és kontinentális klimatikus adottságai között a pleisztocén végén és a holocén elején. Vízkészletüket a felszín alatti víz ásványi anyagokban gazdag feláramlása határozza meg, amely meghaladja a felszíni vízgyűjtőről és a csapadékból származó vízmennyiséget. Ezért a szikes tavak sajátos hidrogeológiai rendszereket képeznek. A Natura 2000 hálózatban a kiemelt jelentőségű élőhelyek közé tartoznak, jelentős részük az EU madárvédelmi direktíva szerint kijelölt különleges madárvédelmi terület – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
24 év várakozás után végre létrehozzák a háborítatlan területeket a Hortobágyon
Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így fermentáltunk savanyú káposztát
Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.