Világ hvg.hu 2024. szeptember. 05. 11:58

Lelőtt egy férfit a német rendőrség a müncheni izraeli konzulátus közelében

A lelőtt vélhetően fegyveres férfi meghalt, a hatóságok dolgoznak az eset tisztázásán.

A müncheni rendőrség csütörtök reggel lelőtt egy gyanús, látszólag fegyveres személyt, az incidens a belvárosban, a Karolinenplatz környékén történt, nem messze az izraeli konzulátustól – írja a skynews.

A német rendőrség az X-en arról számolt be, hogy találat érte a gyanús személyt és nincs további gyanúsítottakra utaló bizonyíték az ügy kapcsán.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter később közölte, a gyanúsított meghalt – írja a BBC.

Egy helyi lakos a Süddeutsche Zeitung napilapnak azt mondta, hallották a lövöldözést, majd a rendőrség szirénáit. Elmondása alapján több tucat rendőr érkezett a helyszínre és valaki azt kiabálta, hogy „fuss, fuss”.

Münchenben a rendőrség akcióban van. A rendőrség egy nagyszabású akció során lelőtt egy gyanús személyt München belvárosában, az izraeli főkonzulátus közelében.
AFP / DPA / Simon Sachseder

A rendőrség lezárta a környéket és arra kérték a lakosságot, hogy ne tegyenek közzé képeket és videókat a lövöldözésről. A rendőrség még dolgozik az eset „tisztázásán”.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy a konzulátus zárva volt a lövöldözés idején és egyetlen alkalmazott sem sérült meg. A német belügyminiszter „súlyos incidensnek” nevezte a történteket. Hozzátette, az izraeli létesítmények védelme a „legmagasabb prioritás”.  

A környéken kilenc évvel ezelőtt nyílt meg egy nemzetiszocializmus történetével foglalkozó dokumentációs központ. A rendőrség a helyi jelentések alapján úgy döntött, megerősíti a müncheni fő zsinagóga biztonságát.

A lövöldözés napra pontosan 52 évvel a Fekete Szeptember palesztin militáns csoport támadása után történt.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.