Világ hvg.hu/MTI 2024. július. 13. 15:39

Vonatbaleset történt Romániában a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon

Az utasok 40 fokos hőségben, órák óta várják a pótlóbuszt.

Kisiklott Romániában a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat harmadik vagonjának egyik kereke Kőhalom (Rupea) térségében, személyi sérülés nem történt – közölte szombaton a román állami vasúttársaság (CFR).

Az incidens egy felújítás alatt álló pályaszakaszon következett be, amelynek egyetlen járható sínpárján óránként legfeljebb 30 kilométeres sebességgel közlekednek a vonatok. A másik vágányon építkezés folyik, a 300-as jelzésű fővonalon ezért megbénult a vasúti közlekedés.

A Dacia nemzetközi vonat eleve több mint egyórás késéssel, szombaton délben érkezett Kőhalomra, egy órával később pedig egy Kolozsvár és Bukarest között közlekedő intercity is megérkezett Kőhalomra. A Digi 24 hírtelevízió tudósítása szerint a két szerelvény több száz utasa több órája arra vár a 40 fokos kánikulában, hogy a CFR buszokkal tovább szállítsa őket a 60 kilométernyire lévő Brassóba, ahonnan más vonatokkal utazhatnak tovább Bukarestbe.

Médiabeszámolók szerint Craiova térségében is órákig vesztegelt szombaton a tűző napon egy személyvonat, amelynek mozdonya meghibásodott. Szinte minden hosszabb távon közlekedő vonat jelentős késést halmozott fel, mert a CFR a hőség miatt sebességkorlátozásokat vezetett be.

 Romániában szombattól kezdődően harmadfokú (vörös) hőségriasztás lépett érvénybe az ország megyéinek többségében, mivel a csúcshőmérséklet várhatóan eléri és meg is haladhatja a 40 fokot. A meteorológiai intézet szombaton meghosszabbította a vörös hőségriasztást a jövő hét elejére is, amely legalább keddig érvényben marad.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.