Világ MTI 2024. július. 12. 09:29

Moszkvának kémkedhetett egy orosz származású ausztrál házaspár

A pár női tagja az ausztrál hadsereg információs rendszertechnikusaként dolgozott, a férjével együtt tartóztatták le.

Kémkedéssel vádoltak meg egy orosz származású házaspárt Ausztráliában – közölték a helyi hatóságok.

Az ausztrál rendőrség szerint a házaspár mindkét tagja ausztrál állampolgár, és Ausztrália nemzetbiztonságával kapcsolatos anyagokhoz próbáltak hozzáférni, de egyelőre nem azonosítottak semmilyen jelentős érzékeny információt, amelyet sikerült volna megszerezniük.

„Azt állítjuk, azzal a szándékkal kutatták fel ezeket az információkat, hogy átadják az orosz hatóságoknak” – mondta Reece Kershaw rendőrfőnök. Azt egyelőre vizsgálják, hogy átadtak-e bármilyen információt az orosz hírszerzésnek.

CNN: Oroszország meg akarta gyilkolni a legnagyobb német hadiipari cég vezérigazgatóját, amely kisebbségi tulajdonos a 4iG-ben

A lap szerint ez egy nagyszabású orosz terv része lehet, amelynek célja, hogy az oroszok meggyilkoljanak minden olyan védelmi ipari vezetőt, aki támogatja Ukrajnát a háborúban.

A rendőrség szerint a 40 éves nő, aki az ausztrál hadsereg információs rendszertechnikusaként dolgozott, Oroszországba utazott, és utasította Ausztráliában élő férjét, hogy jelentkezzen be a hivatalos fiókjába, hogy hozzáférjen a védelmi anyagokhoz.

A házaspárt kémkedés bűncselekményének előkészületével vádolják, amiért legfeljebb 15 év börtönbüntetés szabható ki. Jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.  

A házaspár több mint 10 éve él Ausztráliában, a nő 2016-ban, a férje pedig 2020-ban kapta meg az ausztrál állampolgárságot.

Nyitóképünk illusztráció.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.