Világ MTI 2023. június. 21. 10:17

Nem indul újra a szlovák elnökségért Zuzana Caputová

A szlovák elnököt és családját súlyos támadások érték az utóbbi években, ezekből pedig a gyerekeinek is kijutott.

Nem indult a következő, 2024 márciusi szlovákiai elnökválasztáson Zuzana Caputová jelenlegi szlovák államfő. „A döntés közzététele előtt fel kellett mérnem erőimet a mostantól számított talán hat évre előre. Nagyon őszinte mérlegelést követően mára tudom, hogy nem lenne elég erőm egy újabb mandátumhoz. Ezért még le fogom tölteni a hivatali időm utolsó évét, és ezzel beteljesítem szolgálatomat ebben a tisztségben. Nem törekszem többé második mandátumra” – jelentette ki kedden Caputová.

Az elnök elmondta, hogy személyes döntésről van szó, amelynek nagyon komoly okai vannak, például belejátszott döntésébe az is, hogy tekintettel kell lennie a családjára. Caputová állítja: nehéz évek vannak mögötte. „Hivatali időm négy évét négy kormánnyal töltöttem, ősszel pedig egy ötödiket fogok kinevezni” – mondta.

Az „illiberális demokráciát" bírálta a szlovák elnök

Zuzana Caputová szerint az „illiberális" és a „demokrácia" két egymással összeegyeztethetetlen fogalom, és ha egy társadalom nem védi meg a kisebbségeket, a demokráciát ássa alá.

A szlovák sajtó napok óta pedzegette, hogy Caputová nem akar elindulni. A lapok szerint ennek oka jórészt az is lehet, hogy az államfő kinevezése óta folyamatos támadások célpontja. Ezek a támadások a legnagyobb ellenzéki párttól, a szélsőségesektől, valamint oroszbarát-, és oltásellenes aktivisták részéről érkezik. Caputová élettársa, Juraj Rizman azt mondta: az őket érő fenyegetések olyan szintet értek el, hogy meg kellett erősíteniük a védelmüket, hiszen egyre gyakrabban a gyerekeket vették célba.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.