Világ hvg.hu 2023. március. 15. 14:48

Németországban fogták el a budapesti támadásokkal gyanúsított baloldali szélsőségeseket

Az akciókat a szász tartományi rendőrség egységei, a drezdai ügyészi hivatal utasítására hajtották végre.

Reggel hat óra magasságában állig felfegyverzett rendőrök ütöttek rajta több lakáson is a szászországi Lipcsében és a türingiai Jénában – írja a Bild. Az akciókat a szász tartományi rendőrség egységei, a drezdai ügyészi hivatal utasítására hajtották végre. A gyanúsítottak a 21 éves Emilie D. és Moritz S. baloldali szélsőségesek és a német lap információi szerint mindkettejüket elfogták.

A párost és más szélsőségeseket azzal vádolnak, hogy részt vettek február elején több támadásban Budapesten. Az egyik – fényes nappal történt – rajtaütést térfigyelő kamerák is rögzítették és ezen felvételek alapján sikerült azonosítani Clara Wittkugel (22), Anna M. (26), Emilie D. (21) Moritz S. (21), Tobias E. (29) német és Ilaria S. (38) olasz állampolgárokat.

A gyanúsítottak közül négyet már elfogtak: Tobias E.-t, Anna M.-t, Iliara S.-t és egy 42 éves magyart, a többieket még körözik.

„A ma reggel foganatosított intézkedések egyértelművé teszik, hogy a közép-németországi rendvédelmi hatóságok határozottan fellépnek a bűncselekményeket elkövető baloldali szélsőségesek ellen” – mondta Georg Maier türingiai tartományi belügyminiszter.

Még február elején történt négy támadás Budapesten, az első február 9-én a Fővám téren, a második egy nappal később Gazdagréten, majd még aznap éjjel a belvárosban a harmadik, végül pedig másnap hajnalban a Mikó utcában volt a negyedik.

A szélsőségesek olyan embereket támadtak meg, akiket ruházatuk alapján szélsőjobboldaliaknak véltek.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.