Világ MTI 2023. január. 01. 18:46

Von der Leyen a horvátok erőfeszítéseit méltatta a szlovén-horvát határon

Az Európai Bizottság elnöke szerint Horvátország keményen dolgozott azért, hogy kettős csatlakozást vihessen véghez: belépjen a schengeni övezetbe és az eurózónába.

Horvátország csatlakozása az eurózónához és belépése a Schengen-övezetbe az ország kemény munkájának és elkötelezettségének bizonyítéka - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap a szlovén-horvát határ breganai átkelőhelyén.

Ursula von der Leyen Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Natasa Pirc Musar szlovén elnök, az érintett országok külügyminiszterei, valamint Dubravka Suica európai bizottsági alelnök társaságában látogatott el a határellenőrzés megszűnése alkalmából.

Az Európai Bizottság elnöke főleg ezeknek az eseményeknek a fontosságát hangsúlyozta. Kifejtette, hogy a schengeni öveztet országai egymásra vannak utalva, számíthatnak egymásra, az euró pedig "a világ második legfontosabb valutája és az egyik legfontosabb európai vívmány".

Andrej Plenkovic kormányfő hangsúlyozta, hogy 2023. január 1-je olyan történelmi nap, amelyen megvalósultak Horvátország stratégiai politikai céljai. A szlovén elnök pedig arról beszélt, hogy Európa és a nyugat-balkáni országok számára az integráció az egyetlen járható út.

A hvg.hu is írt róla, hogy mivel Horvátország január elsején huszadik országként csatlakozik az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává válik, mindez hatással lesz a horvátországi nyaralásokra is, márpedig Horvátország igen népszerű úticél a magyarok körében is:

Jövőre más lesz a horvátországi nyaralás, mint az eddigiek

Horvátország euróra cseréli a kunát.

 

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.