Világ MTI / hvg.hu 2021. május. 11. 15:05

Kazanyi iskolai támadás: egy 19 éves fiatal végzett 8 emberrel

Az iskola egy volt tanulója nyitott tüzet a diákokra és a tanárokra, a tanulók az ablakokon keresztül menekültek az épületből. A támadót a rendőrség elfogta.

Fegyveres támadás történt kedden az oroszországi Kazany egy iskolájában, amelynek nyolc halálos áldozata és 21 sebesültje van. A legfrissebb adatok szerint a támadást egy 19 éves helyi fiatalember, Ilnaz Galjavijev hajtotta végre, akit a biztonsági erők elfogtak. A Moscow Times szerint Galjavijev korábban az iskola tanulója volt, és a közösségi médiában előre bejelentette, hogy mit tervez.

A TASZSZ orosz hírügynökség egy forrása arról számolt be, hogy a férfi áprilisig főiskolán tanult, ahol csöndes és nyugodt diákként ismerték, tisztelettudóan viszonyult a többiekhez és a tanárokhoz, tanulmányi problémák miatt azonban eltanácsolták.

A korábbi híradások két támadóról szóltak, de Lilija Galimova, a tatárföldi elnök sajtószolgálatának vezetője valótlannak nevezte az erről szóló állításokat. Elmondása szerint a támadó magányos elkövető volt.

Rusztam Minnyihanov tatárföldi elnök sajtószolgálata legalább nyolc halálos áldozatról és 21 sebesültről számolt be. A sebesültek között 18 gyerek és három felnőtt van. Az egyik halálos áldozat egy tanár – tették hozzá. Korábbi hírügynökségi jelentések legalább 11 halálos áldozatról és 32 sebesültről tudtak.

A regionális egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kórházba vitt gyerekek közül hatan rendkívül súlyos állapotban vannak.

A fegyveres támadás a Volga-menti nagyváros 175-ös számú iskolájában történt, a TASZSZ jelentése szerint a támadás pillanatában több mint 700 diák tartózkodott az épületben, továbbá az iskola nagyjából 70 munkatársa, köztük több mint 50 tanár.

A támadó a főbejáraton keresztül sétált be az épületbe, ahol automata fegyverből tüzet nyitott. A helyszínen megtalált fegyver viselésére az elkövető néhány hete, április végén kapta meg az engedélyt.

Egy diák korábban a TASZSZ-nak elmondta, hogy a támadást megelőzően robbanás rázta meg az épületet. Egy szemtanú az orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy gyerekek ugráltak ki az ablakokon a támadó elől menekülve. A Twitterre felkerült egy videó, amelyen látszik, hogy második emeletről is ugrottak ki tanulók:

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, az ügyben egyeztetett Mihail Misusztyin miniszterelnökkel, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettessel és Jevgenyij Zinyicsev rendkívüli helyzetekért felelős miniszterrel.

A helyszínre indult Mihail Murasko egészségügyi és Szergej Kravcov oktatási miniszter a rendkívüli helyzetek minisztériumának különleges, Il-76-os típusú repülőgépével, a gép fedélzetén orvosokkal és pszichológusokkal. A támadás sebesültjeit ugyanezzel a géppel Moszkvába szállítják.

Az orosz nyomozóbizottság tömeges gyilkosság ügyében indított nyomozást. Az orosz hírügynökség jelentése szerint az elkövetőt pszichiátriai kivizsgálásnak vetik alá.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az elmúlt években rendszeresen beszámolt iskolák elleni támadási kísérletek meghiúsításáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.