Világ hvg.hu/MTI 2021. május. 02. 11:39

Gyújtogattak és összecsaptak a rendőrökkel a tüntetők Berlinben - videó

A hagyományoknak megfelelően idén is a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapásokba torkollottak a berlini május elsejei felvonulások. A tüntetők gyújtogattak, a rendőröket dobálták és több helyen össze is csaptak velük a német fővárosban. Párizsban és Isztambulban is balhé volt.

A német fővárosban május 1-jén húsznál is több gyűlést, tüntetést rendeztek.  A megmozdulásokon nagyjából harmincezren vettek részt. Napközben békésen zajlottak a megmozdulások,a résztvevők a koronavírus-járvány miatti fertőzéshigiéniai szabályokat (maszkviselés, távolságtartás) is betartották. Este viszont az egyik szélsőbaloldali szervetet tüntetése után elszabadult a pokol. A rendőröknek az utolsó tüntetésen, a szélsőbaloldali színtér Forradalmi május 1-jei tüntetés (Revolutionäre 1. Mai-Demo) elnevezésű hagyományos megmozdulásán estek neki - írja az MTI.

Nem csak a baloldal forrongott, de a szélsőjobboldalhoz kötődő járványszkeptikus Querdenker mozgalom is szervezett tüntetést a koronavírus elleni biztonsági intézkedések ellen. Ezen a tüntetésen azonban az előzetes várakozásokkal szemben csak nagyjából 350 ember jelent meg - számolt be a DW.

A rendőrség vasárnap reggeli előzetes összesítése szerint az előző este történt összetűzésekben legalább harminc rendőr megsebesült. A kövekkel, palackokkal dobáló és kukákat borogató, gyújtogató tüntetők közül 240-et vettek őrizetbe. A rendet nagyjából éjfélre, jóval a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás 22 órai kezdete után sikerült helyreállítani.

A fővárosban szombat este kitört erőszak hevessége nem érte el az eddigi legsúlyosabb zavargások idején, 2009-ben és 2010-ben tapasztalt szintet - mondta a berlini rendőrség szóvivője a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Párizsban is voltak összecsapások a rendőrök és a tüntetők között. A szélsőséges Black Bloc mozgalom megmozdulása során kitört balhéról 34 embert vittek el a rendőrök. Többen kirakatokat törtek be, elsősorban bankokét és kukákat gyújtogattak. A rendőrség könnygázt vetett be.

A Törökországban a koronavírus-helyzet miatti gyülekezési tilalom ellenére megrendezett május elsejei felvonulásokról 212 embert vittek el a rendőrök, Ankarában pedig 11 emebert tartóztattak le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés