Világ MTI / hvg.hu 2021. április. 08. 13:43

Hatodik napja tartanak a zavargások Észak-Írországban, rendkívüli ülést tart a parlament

A rojalisták, a köztársaság-pártiak és a rendőrök összecsapásainak már többtucatnyi sérültje van.

Évek óta nem tapasztalt súlyosságú összecsapások törtek ki csütörtökre virradó éjjel Észak-Írországban. A zavargások miatt csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a húsvéti szünetét töltő belfasti parlamentet.

A konfliktus tavaly júniusig nyúlik vissza, amikor Bobby Storey, a radikális katolikus, köztársaság-párti és brit-ellenes mozgalom egykori legnagyobb fegyveres szervezete, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) néhai hírszerzési főnöke elhunyt, és temetésén kétezren gyűltek össze a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások megsértésével. Jelen volt Michelle O'Neill észak-írországi miniszterelnök-helyettes, az egykor az IRA politikai szárnyának számító párt, a Sinn Féin alelnöke, Gerry Adams, a párt volt elnöke, Mary Lou McDonald, a Sinn Féin jelenlegi elnöke, és a párt kéttucatnyi más vezető tisztviselője is. Az észak-írországi vádhatóság decemberben vizsgálatot kezdett a katolikus párt vezetői ellen a koronavírus miatt bevezetett korlátozások megsértése címén, de végül úgy döntött, hogy nem indít hivatalos vádeljárást az ügyben. Ez viszont komoly felháborodást váltott ki az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország királyság-párti, protestáns közösségeiben.

A múlt péntek óta rendszeresek az éjszakai zavargások a The Guardian szerint. A felek Belfast, Carrickfergus, Londonderry, Newtownabbey és Ballymena több pontján csaptak már össze egymással, illetve a rendőrséggel. Belfastban egy városi autóbuszt is eltérítettek, majd felgyújtottak a brit-pártiak. Az összecsapásoknak többtucatnyi sérültje van.

Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, a legnagyobb britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője vizsgálatot kezdeményezett a Sinn Féin-politikusok ellen, és lemondásra szólította fel az észak-írországi rendőrség (PSNI) főparancsnokát, Simon Byrne-t.

Az összecsapásokat a belfasti parlament, a Stormont protestáns és katolikus pártjai kivétel nélkül elítélték, és támogatták a törvényhozás csütörtöki rendkívüli ülésének összehívását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.